Beginnerscursus Sterrenkunde

Half februari 2018 starten de Volkssterrenwacht Bussloo en de Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde Triangulum gezamenlijk een ‘Beginnercursus ‘Sterrenkunde’. Op zes maandagavonden worden diverse onderwerpen behandeld, waarbij de cursist kennis maakt met de wondere wereld van het heelal. Onbemande ruimteschepen die de planeten en hun manen van dichtbij fotograferen; grotere telescopen die steeds verder het heelal in kunnen kijken; vreemde objecten zoals exoplaneten, witte dwergen en zwarte gaten.

Op de televisie en in de pers worden we regelmatig op de hoogte gebracht van nieuwe ontwikkelingen in de sterrenkunde. Enige kennis van sterrenkundige basis-begrippen zorgt ervoor dat men deze ontwikkelingen beter kan begrijpen, alsook het belang ervan. Het vergroot ook het algemene inzicht in de wereld waarin we leven.

In de ‘Beginnerscursus Sterrenkunde’ krijgt de cursist een duidelijk overzicht van diverse sterrenkundige onderwerpen. Geen uitleg met natuurkundige formules, maar stap voor stap inzicht in de antwoorden op vragen zoals: “Wat is het verschil tussen planeten, manen en sterren? Hoe kunnen sterren stralen? Wat is licht? Wat is de Melkweg? Zijn er planeten bij andere sterren? Hoe wordt de ouderdom van het heelal bepaald? Hoe is het heelal ontstaan?”

Bij helder weer wordt de donkere sterrenhemel van Bussloo gebruikt om zelf sterrenbeelden te herkennen en worden de telescopen gericht op bijvoorbeeld de Maan, de Orionnevel en andere objecten aan de winterhemel.

De cursus wordt gegeven op zes maandagavonden:
12, 19 februari, 5, 12, 19 en 26 maart (26 feb valt uit ivm. de voorjaarsvakantie)
De cursusavonden beginnen om 19.30 uur en worden gehouden in het gebouw van de Volkssterrenwacht Bussloo aan de Bussloselaan 4, 7383 RP Bussloo (gemeente Voorst). De cursus wordt gegeven door enkele enthousiaste vrijwilligers van de sterrenwacht en de vereniging Triangulum. De cursusprijs bedraagt € 95,00 inclusief werkmap en koffie. Speciale voorkennis is niet noodzakelijk. Deze basiscursus is bedoeld voor een ieder die op eenvoudige wijze kennis wil maken met enkele basisbegrippen.

VWS “Triangulum”
Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde
“TRIANGULUM”
Bussloselaan 4, Bussloo (gem. Voorst)
Informatie : tel. 0571 – 26 20 06
e-mail: info@volkssterrenwachtbussloo.nl
www.volkssterrenwachtbussloo.nl
www.triangulum.nl