TROPOMI, satellietinstrument voor meten luchtkwaliteit

Lezing weerkunde in Apeldoorn

Op donderdag 24 mei organiseert de vereniging voor weer- en sterrenkunde “Triangulum” in Apeldoorn een lezing met als onderwerp: “TROPOMI, satellietinstrument voor meten luchtkwaliteit”.

Inleider is prof. dr. Pieternel Levelt, verbonden aan de Technische Universiteit Delft en het KNMI.

In oktober 2017 is het TROPOspheric Monitoring Instrument (TROPOMI) gelanceerd met de ESA Sentinel 5 precursor satelliet. TROPOMI werkt met een resolutie van 3,5 bij 7 km2 in nadir. Dit is een verbetering met een factor 12 ten opzichte van haar voorganger het Nederlands/Finse instrument OMI op de NASA Eos-Aura satelliet.

De hoge resolutie dient twee doelen: (1) het nauwkeuriger opsporen van emissie-bronnen en (2) het vergroten van het aantal waarnemingen van het aardoppervlak bij wolkenvrije omstandigheden.
TROPOMI zal de metingen van OMI voortzetten van ozon en luchtverontreinigingen zoals stikstofdioxide en zwaveldioxide. Een tweede meting (O2 A band) detecteert wolken en ook koolmonoxide en het belangrijke broeikasgas methaan.

TROPOMI is een belangrijke satelliet-missie voor het EU Copernicus meetprogramma van de atmosfeer. De geplande opvolgers van TROPOMI zijn de ESA satellieten Sentinel 4 & 5. Het TROPOMI-instrument presteert boven verwachting.

In de komende decaden zal voor grote steden het belangrijk zijn om juiste informatie te hebben van de luchtverontreiniging met bij voorkeur een resolutie beter dan 1 x 1 km2. Momenteel wordt gewerkt aan een bijzondere opvolger de TROPOLITE. Deze wordt geplaatst op kleine satellieten.
TROPOLITE past in de het Copernicus programma van atmosferische satelliet-instrumenten en geeft mogelijkheden van hoge resolutiemetingen.

De lezing wordt gehouden in multifunctioneel centrum het Kristal, Distelvlinderlaan 200 in Apeldoorn. Aanvang 19.30 uur. De toegangsprijs voor niet-leden is 5 euro. Voor meer informatie zie de website van de vereniging  
www.triangulum.nl