‘Apeldoorn Reanimeert’ voor 3FM Serious Request De Lifeline

Rode Kruis afdeling Apeldoorn organiseert op 20, 21 en 22 december voor de 5e keer de Reanimatiemarathon ‘Apeldoorn Reanimeert’. Voor (minimaal) € 25 leer je reanimeren, omgaan met een AED en wat je moet doen bij (ernstige) verslikking. Doel van de actie is zoveel mogelijk mensen bewust maken van het belang van snelle reanimatie. De opbrengst van de actie gaat naar 3FM Serious Request: De Lifeline.

De cursus wordt gegeven op school Sprengeloo, Sprengenweg 81. Opgeven kan via http://bit.ly/ApdCPR2018.

Iedere dag krijgen 35 mensen in Nederland een hartstilstand terwijl ze niet in de buurt zijn van een ziekenhuis. Bijna 75% van de Nederlanders weet niet wat ze moeten doen als iemand een hartstilstand krijgt en al helemaal niet hoe een AED (defibrillator) werkt. Dat is een groot probleem want met reanimatie en het gebruik van een AED binnen 6 minuten stijgt de overlevingskans naar wel 50%. Jan Veldhuis van Rode Kruis afdeling Apeldoorn geeft een mooi voorbeeld van het belang van reanimeren: “Eén van onze cursisten heeft twee weken nadat hij had leren reanimeren met zijn kennis een leven kunnen redden. Daar krijg ik nog steeds kippenvel van.”

Het is dus letterlijk van levensbelang dat mensen weten hoe ze met zo’n plotselinge noodsituatie om moeten gaan. Met het geld wat 3FM Serious Request: De Lifeline opbrengt gaat het Rode Kruis reanimatiecursussen geven. Een cursus duurt vier uur en daarin leer je, onder begeleiding van een instructeur, in vier uur tijd de noodzakelijke kennis van reanimeren en het gebruik van een AED. Je leert een slachtoffer in veiligheid te brengen, de toestand te beoordelen en hulp te verlenen bij een hartstilstand en bewusteloosheid. Na afloop krijg je een Europees erkend certificaat, dat twee jaar geldig is.

Daarnaast plaatst het Rode Kruis AEDs (Automatische Externe Defibrillator), een apparaat dat wordt gebruikt bij slachtoffers met een hartstilstand. Door middel van een elektrische schok kan een AED het hartritme herstellen. Het Rode Kruis plaatst de AED bij sportclubs, scholen, wijkteams of
buurthuizen om ervoor te zorgen dat hulpverleners ook de goede middelen hebben om direct in actie te komen. Dit kost €1100 per AED.

Apeldoorn Reanimeert

Apeldoorn Reanimeert