Bestrijding eikenprocessierups gemeente Brummen

Aannemer Ebola B.V. is gestart met het wegzuigen van nesten van de eikenprocessierups. Deze rupsen kunnen irritatie veroorzaken bij mens en dier en daarom bestrijdt de gemeente ze. De overlast van eiken-processierupsen is in heel Nederland door het warme voorjaar eerder en groter dan voorgaande jaren. Afgelopen week heeft de gemeente haar bomen geïnventariseerd op de aanwezigheid van rupsen. Hierin zijn ook de meldingen van inwoners meegenomen. Op openbare locaties met een hoge plaagdruk en waar veel mensen aanwezig zijn, worden de rupsen bestreden. Hiermee volgt de gemeente Brummen de landelijke richtlijn van het RIVM.

Proef met vogelkastjes

De rupsen worden ook op een natuurlijke wijze bestreden. Vogels eten rupsen en kunnen worden ingezet om overlast preventief te voorkomen. Zo zijn er dit voorjaar, als proef, vogelnestkastjes op een aantal eikenbomen opgehangen. Of dit effect heeft gehad blijkt binnenkort. Alle kastjes zijn inmiddels aan de binnenkant gefotografeerd. De foto’s worden bekeken op de aanwezigheid van vogelnesten. Zodra de resultaten hiervan bekend zijn, schenken wij daar aandacht aan. Ziet u vogels in en uit de vogelkastjes vliegen? Laat het ons dan weten via ons meldpunt Openbare Ruimte: Fixi en vermeld daarbij het nummer op de kast.

Wat kunt u zelf doen?

De aannemer bestrijdt de nesten met een hoge plaagdruk en waar veel mensen langs komen. Het kan enige tijd duren voordat de aannemer alle locaties in de gemeente heeft gehad. Daarom vragen we u om zelf ook maatregelen te nemen:

  • Probeer het contact met de rupsen te vermijden. Houd bijvoorbeeld bij een bezoek aan een gebied met eiken de huid bedekt en ga niet picknicken onder eikenbomen.
  • Pas op met blote voeten in het gras en hang wasgoed niet te drogen onder een eik. Als brandharen in kleding zit, was dit dan grondig, het liefst op minimaal 60 °C.
  • Geef locaties waar eikenprocessierupsen zitten aan ons door via ons meldpunt Openbare Ruimte: Fixi
  • Heeft u zelf een boom met een nest rupsen? Laat deze dan verwijderen voor een professioneel bedrijf.
  • Heeft u last van gezondheidsklachten die te maken hebben met de eikenprocessierups? Neem dan contact op met de GGD via 088 – 44 33 000 of met uw huisarts.

Over de eikenprocessierups

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Het is een behaarde rups die in de maanden mei, juni en juli in een groot deel van Nederland voorkomt op eikenbomen. De rupsen gaan groepsgewijs – in processie dus – op zoek naar verse eikenbladen om te eten. In deze maanden verspreidt de rups brandharen. En dit zijn de veroorzakers van overlast. Wie in contact komt met de brandharen, kan namelijk klachten krijgen zoals jeuk, huiduitslag of geïrriteerde ogen en luchtwegen. Ook na de actieve maanden van de rups (mei, juni en juli) kunnen restanten van nesten nog lange tijd overlast veroorzaken. Blijf dus alert in de buurt van (eiken)bomen.