Bloemenpracht in de kasteeltuinen van Middachten

DE STEEG – Na een periode van winterrust zijn de kasteeltuinen van Landgoed Middachten in De Steeg nabij Arnhem weer te bezoeken vanaf 15 mei 2019. Het is een heerlijke plek om rond te dwalen en even de tijd te vergeten.Middachten onderscheidt zich van andere landgoederen door de indrukwekkende tuinen, groene kamers genoemd.Leifruit groeit langs eeuwen ouden muren, in de rozentuin bloeien 60 soorten klim- en struikrozen, bijzondere bomen bieden verkoelende schaduw, terwijl de kruidentuin een aangename geur verspreidt. Daarnaast vindt u er kleurrijke vaste plantenborders, een tuin met eenjarige planten en tuinvazen, een openlucht­theater met coulissen van taxushagen en een oranjerietuin met oranjerie en kuipplanten. De tuinen van Middachten zijn kleurrijk, gevarieerd en worden goed onderhouden door een eigen tuinploeg.

Geschiedenis
De tuinen van Middachten zijn aangelegd aan het begin van de 18de eeuw. De formele tuinen van Versailles vormden de inspiratiebron. Later zijn de tuinen beperkt aangepast naar de Engelse landschapsstijl en begin jaren ’80 van de vorige eeuw zijn ze gerestaureerd. De tuinen van Middachten zijn de best bewaarde kasteeltuinen van Nederland.

Expositie in de oranjerie
In de winterperiode is de oranjerie in de tuinen in gebruik als vorstvrije ruimte voor de sinaasappelbomen en andere kuipplanten. Maar vanaf 30 mei (Hemelvaartsdag) staan de planten buiten en is het een ontvangstruimte met koffie- en theeschenkerij. Tevens worden er souvenirs verkocht en is er een jaarlijks wisselende expositie te zien. Dit seizoen worden de beroemdste personen uit de collectie van Middachten geëxposeerd in de vorm van een fotocollage. De portretten zeggen iets over de wereld waarin de bewoners van Middachten zich door de eeuwen heen bewogen.

Bezoeken
Openingstijden tuinen: 15 mei t/m 30 sept, zo t/m vr, 10.30 – 16.30 uur (m.u.v. 30 juni). Tuinrondleidingen op alle zondagen in juli en aug om 13.30 uur. Entree: € 6,00 p.p., vrienden van Middachten en kinde­ren tot 12 jr. gratis. De tuinen zijn toegankelijk voor buggy’s, rollators en rolstoelen. Honden zijn niet toegestaan. Parkeren: Parkeerplaats Smidsallee, Smidsallee, 6994 BJ De Steeg. Openbaar vervoer: Breng lijn 43, vanaf NS Arnhem, Dieren of Rheden. Meer info: www.middachten.nl

Tuin Middachten – Foto Henri Kleijer