Brummen Kiest: De Uitslagen Avond

Gisteren, woensdag 21 maart 2018, kon iedereen, 18 jaar of ouder naar ,de stembus in de gemeente Brummen, voor de gemeenteraadsverkiezingen en het referendum over de vernieuwde Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten beter bekend als de ‘sleepwet’.

De inwoners wisten iets meer dan bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen de stembus te vinden.
54,33 procent van de kiesgerechtigde inwoners van de gemeente Brummen brachten hun stem uit.

Vanaf 21.00u tot middernacht verzorgde RTV Veluwezoom een live uitzending, rondom de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen 2018, in de centrale hal van het gemeentehuis in Brummen . Burgemeester Alex van Hedel werd als eerste geïnterviewd, door de vaste presentatoren van Nieuw Brummens Peil Henk Jan de Looff en Richard Pawlot, Henk van Dijk techniek, Ron Selles productie en Geert van Klinken regie. Na de burgemeester schoven gedurende de avond verschillende mensen uit de lokale politiek aan tafel.

Na het sluiten van de stembussen was iedereen vanaf 21.30u welkom in het gemeentehuis van Brummen. De burgemeester opende de avond geassisteerd door gemeente voorlichter Gert-Jan van Dijk, met de bekendmaking van de jongeren met de beste ideeën voor ‘de politiek’ en de gemeente Brummen

Alle jongeren tussen 18 en 22 jaar die voor de eerste keer mochten stemmen voor de Brummense gemeenteraad, hadden van de burgemeester een ansichtkaart ontvangen met de slogan ‘laat je horen’ met andere woorden, laat je stem niet verloren gaan, met het verzoek het kaartje terug te sturen met eventuele opmerkingen en/of suggesties voor de gemeente, en toekomstige gemeenteraad van Brummen.

Voor de 3 beste inzenders was er een MP3 speler beschikbaar gesteld. Elena Sluimer nam persoonlijk de gewonnen prijs in ontvangst. De 2 andere winnaars Robin Weidemann en Wendy Van Rheenen konden helaas niet aanwezig zijn bij de uitreiking .

Gedurende de avond kwamen de uitslagen van de verschillende stembureaus binnen en die werden vervolgens door de burgemeester bekend gemaakt. Al met al werd het een gezellige maar ook zeer spannende verkiezingsavond.

Rond 23.00u was de voorlopige uitslag bekend. Lokaal Belang wist uiteindelijk de meeste stemmen binnen te halen.

Voorlopig ziet de volgende zetelverdeling als volgt uit:

  • Lokaal Belang 4 zetels
  • VVD 4 zetels
  • PvdA 3 zetels
  • CDA 3 zetels
  • GroenLinks 3 zetels
  • D66 2 zetels

Vrijdagmorgen wordt de officiële uitslag door door het hoofdstembureau bekend gemaakt, en welke kandidaten (al dan niet met voorkeursstemmen) zijn gekozen als lid van de gemeenteraad.

Naast de verkiezing voor de nieuwe gemeenteraad , was er, net als in het hele land, in de gemeente Brummen het referendum over de vernieuwde Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten beter bekend als de ‘sleepwet’, daarvan is inmiddels bekend dat landelijk een klein meerderheid van de bevolking tegen deze wet is.

De uitzending is hieronder terug te luisteren

Sfeerfoto’s van de avond