Burgemeester Alex van Hedel: “Veilig en plezierig het nieuwe jaar in”

 “Een plezierige jaarwisseling, waarbij iedereen in de gemeente Brummen zijn steentje bijdraagt en veilig de straat op kan om het nieuwe jaar te verwelkomen.” Dat is de wens van burgemeester Alex van Hedel voor de komende jaarwisseling. “Zo kunnen we 2019 goed beginnen en proosten op het prachtige jaar dat voor ons ligt.”

Oud en nieuw moet volgens Van Hedel voor iedereen een feestelijke gebeurtenis zijn. “Dat vraagt om wederzijds begrip. Traditioneel gaat de jaarwisseling gepaard met het afsteken van vuurwerk onder het genot van alcoholische consumpties. Dat is nog steeds het geval, maar laten we hierbij wel rekening houden met anderen.”

Samenwerking politie, horeca en beveiligingsbedrijf

Ook veiligheid in de gemeente Brummen vindt de burgemeester belangrijk: “We vinden het vervelend als mensen tijdens de jaarwisseling bang zijn om de straat op te gaan. En natuurlijk willen we vernielingen en overlast voorkomen. Daarom zetten we extra ogen en oren in. Dat doen we in de vorm van extra politie, al dan niet in burger. Daarnaast hebben we, net als voorgaande jaren, een beveiligingsbedrijf ingeschakeld om extra toezicht te houden bij onder andere openbare gebouwen, schoolpleinen en bushokjes. Dat werkte heel goed.”

Toezicht op vuurwerk

Om de jaarwisseling in goede banen te leiden, is er in de aanloop naar oudejaarsdag en op oudejaarsavond politietoezicht op straat. Hierdoor is er extra controle op het afsteken van zwaar en illegaal vuurwerk. Dit wordt in beslag genomen en overtreders kunnen rekenen op een bekeuring. Minderjarigen verwijst de politie door naar bureau Halt voor een alternatieve straf. De schade wordt verhaald op de daders of hun ouders. Dat geldt ook voor andere vernielingen. Gedupeerden moeten dan wel aangifte doen. Overigens mag (legaal) vuurwerk afgestoken worden van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur. De politie ziet ook toe op het stoken van vuren op de openbare weg. Dat mag in een vuurkorf, vuurschaal of vuurton. Zorg dat u bij het stoken op de openbare weg of stoep zand onder de vuurkorf, vuurschaal of vuurton legt om schade aan het wegdek te voorkomen. Zorg er verder voor dat er altijd bluswater en zand dicht in de buurt staat en gooi geen vuurwerk in het vuur.

Ruim baan voor hulpverleners

Helaas is er in het verleden sprake geweest van incidenten met geweld tegen politie, brandweer en andere hulpverleners tijdens de jaarwisseling. Van Hedel: “Agressie en geweld tegen hulpverleners is onaanvaardbaar. Ik raad iedereen aan om politie, brandweer en ambulancepersoneel vrij baan te geven om hun werk te doen!”

Naast het veilig afsteken van vuurwerk en maatregelen om schade te voorkomen, kan iedereen zelf een belangrijke bijdrage leveren aan een veilig nieuwjaarsfeest. Bijvoorbeeld door elkaar aan te spreken op ongewenst gedrag en direct de politie te waarschuwen bij vernieling of geweld. Bij spoed via 112, anders via 0900-8844. Tot slot nog de belangrijkste wens van Van Hedel voor alle inwoners van de gemeente Brummen: “Een plezierige jaarwisseling en een heel gelukkig en gezond 2019!”

Burgemeester Alex van Hedel – Foto; © Annelies van Klinken.

Burgemeester Alex van Hedel – Foto; © Annelies van Klinken.