CDA stelt kandidatenlijst Provinciale Staten vast

Op een zeer goed bezochte ledenvergadering in Beek, Montferland, is door de leden van het CDA Gelderland de kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart 2019 bekend gemaakt. De lijst wordt aangevoerd door Gerhard Bos uit Apeldoorn, op twee en drie staan de huidige gedeputeerden Bea Schouten uit Wijchen en Peter Drenth uit Doetinchem. Op vier staat Daisy Vliegenthart-Goedhart uit Ermelo.

Een deel van de huidige fractie keert terug op de nieuwe lijst. Zij worden aangevuld met sterke, nieuwe kandidaten uit alle delen van het land. Zo staan op plaats vijf en zes nieuwkomers Bertine van Hooff uit Arnhem en Hans van Ark uit Wapenveld.

Lijsttrekker Gerhard Bos laat weten trots te zijn op de kandidatenlijst. “We hebben een prachtig team mensen die de komende jaren wil gaan werken aan een nog mooier Gelderland. Een Gelderland dat we door willen geven aan onze kinderen. We staan voor grote uitdagingen de komende jaren. Wij gaan werken aan een provincie waarin mensen zich veilig voelen. Met leefbare dorpen en bruisende steden. En een duurzaam Gelderland. Waar iedereen mee kan doen en geen mensen worden buitengesloten. Dat doen we niet vanuit het provinciehuis. We willen nog meer de provincie in, luisteren wat er speelt en niet vanuit het Arnhemse regeren.”

Volledige lijst:

 1. Gerhard Bos, Apeldoorn
 2. Bea Schouten, Wijchen                                 
 3. Peter Drenth, Doetinchem                       
 4. Daisy Vliegenthart – Goedhart, Ermelo             
 5. Bertine van Hooff – Nusselder, Arnhem                            
 6. Hans van Ark, Wapenveld                                  
 7. Bert Komdeur, Ede
 8. Arjan Tolkamp, Aalten                                  
 9. Engelina van Steenbrugge – Spiering, Gameren                                          
 10. Gerard Nijland, Angerlo                                
 11. Otto van Verschuer, Leur           
 12. Dirk Jan Huntelaar, Hummelo
 13. Joan Janssens, Oosterbeek                                         
 14. Ilse Bruls – van Strien, Nijmegen                                          
 15. Wichert Stoffer, Elspeet                                                                   
 16. Aschwin Bosman, ‘s Heerenberg                
 17. Niels Boland, Westervoort                         
 18. Taeke Boersma, Ede                             
 19. Jaap Borst, Twello                           
 20. Helma Kip, Oosterbeek                            
 21. Kees van Merwijk, Zevenaar               
 22. Jurgen Wolff van Wulfing, Terwolde
 23. tot 50. De namen op deze plaatsen worden later bekend gemaakt.

Korte persoonsbeschrijving van de eerste 15 kandidaten:

Gerhard Bos, 50 jaar en woonachtig in Apeldoorn. Werkzaam als docent omgevingsrecht en bestuurskunde bij Saxion Hogeschool. Gerhard is al lange tijd actief voor het CDA. Sinds 2015 is hij lid van provinciale staten met de portefeuille cultuur, erfgoed en gebiedsopgave. Daarvoor is hij 12 jaar raadslid en fractievoorzitter geweest in Apeldoorn. Op 6 oktober 2018 werd hij verkozen tot lijsttrekker van het CDA Gelderland.

Bea Schouten, 55 jaar en woonachtig in Wijchen. Bea Schouten is sinds 2015 gedeputeerde voor de provincie Gelderland en heeft in haar portefeuille leefbaarheid, milieu, recreatie en toerisme en de gebiedsopgaven. Daarvoor was zij werkzaam bij de GGD Hart van Brabant. Zij is 12 jaar raadslid en fractievoorzitter geweest in Wijchen.

Peter Drenth, 50 jaar en woonachtig Doetinchem. Peter Drenth is sinds mei dit jaar gedeputeerde voor de provincie Gelderland en heeft in zijn portefeuille duurzaamheid en klimaat, natuur, vitaal platteland, herinneringstoerisme en breedband. Voor hij gedeputeerde werd, was hij tussen 2006 tot 2018 wethouder in de gemeente Doetinchem en van 2002 tot 2006 wethouder in de gemeente Zeewolde.

Daisy Vliegenthart – Goedhart, 41 jaar uit Ermelo. Werkzaam als adviseur en projectleider voor een adviesbureau op het gebied van ICT en zorgtechnologie. Sinds 2015 is zij lid van provinciale staten met de portefeuille regionale economie, recreatie en toerisme en Europa. Zij is al lange tijd actief binnen het CDA. Voordat zij statenlid werd was zij voorzitter van het CDA in Ermelo.

Bertine van Hooff – Nusselder, 47 jaar uit Arnhem. Bertine is directeur van familiebedrijf Koninklijke Burgers’ Zoo Naast haar werk heeft ze zich ingezet voor de Arnhemse Uitdaging (2008-2013). Daarnaast heeft zij diverse nevenfuncties: lid Raad van Toezicht van Introdans, lid Raad van Toezicht van Moviera een stichting aanpak huiselijk geweld en bestuurslid Natuurcentrum Arnhem. Ze is lid van en ondersteunt de Arnhem Ambassadeurs en de CDA Businessclub.

Hans van Ark, 64 jaar uit Wapenveld, gemeente Heerde. Hans is landelijk bekend als predikant. Hij is daarnaast plaatsvervangend directeur van de Dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland. Daarvoor was hij directeur van de landelijke jeugd-en jongerenvereniging Scouting Nederland. Hij gaf leiding aan de World Scout Jamboree, die in 1995 in Nederland heeft plaatsgevonden. Hij is fractievoorzitter geweest van het CDA in Heerde.

Bert Komdeur, 55 jaar uit Ede. Bert is werkzaam als manager bestuur en dienstverlening bij de gemeente Barneveld. Sinds 2015 is hij lid van provinciale staten met de portefeuille openbaar bestuur en financiën. Bert is 16 jaar lid geweest van de gemeenteraad in Ede waarvan 7 jaar als fractievoorzitter.

Arjan Tolkamp, 41 jaar uit Aalten. Hij is agrariër en heeft een bedrijf in het opfokken van jongvee en vleesvee. Daarnaast is hij als adviseur werkzaam op het gebied van de mineraalwetgeving. Arjan is jarenlang actief geweest in diverse besturen, waaronder het CDA van Aalten.

Engelina van Steenbrugge – Spiering, 57 jaar uit Gameren, gemeente Zaltbommel. Zij is werkzaam als interim bestuursondersteuner en directiesecretaresse. Sinds 2015 is zij lid van provinciale staten met de portefeuille vitaal platteland. Engelina is 8 jaar raadslid geweest voor de gemeente Zaltbommel en 12 jaar bestuurslid voor het Waterschap Rivierenland.

Gerard Nijland, 57 jaar uit Angerlo, gemeente Zevenaar. Gerard is zelfstandig ondernemer en op dit moment werkzaam als kwartiermaker voor Glasvezel Buitenaf. Hij is al lange tijd actief voor het CDA; 2 jaar als wethouder in Aalten en 10 jaar in de gemeente Zevenaar. Daarvoor was hij raadslid in de gemeente Angerlo. Sinds juni is hij fractievolger van het CDA Gelderland.

Otto van Verschuer, 59 jaar uit Leur, gemeente Wijchen. Otto heeft een eigen bedrijf gespecialiseerd in training en advisering voor de dienstensector. Hij is 5 jaar gemeenteraadslid geweest in Wijchen. Sinds eind 2017 is hij lid van provinciale staten met de portefeuille bereikbaarheid en openbaar vervoer.

Dirk Jan Huntelaar, 61 jaar uit Hummelo, gemeente Bronckhorst. Dirk is jarenlang werkzaam geweest bij Sensire. Op dit moment is hij voorzitter van de Klaas Jan Huntelaar Foundation. Hij is 16 jaar raadslid geweest voor het CDA, eerst voor de gemeente Hummelo en Keppel en vervolgens voor de gemeente Bronckhorst. Waarvan de laatste 8 jaar als fractievoorzitter.

Joan Janssens, 52 jaar uit Oosterbeek, gemeente Renkum. Joan is rector van het Canisius College in Nijmegen. Daarnaast is hij lid van de raad van toezicht van het Deltion College in Zwolle. Hij werkte 10 jaar bij de provincie Groningen waar hij verantwoordelijk was voor de afdelingen Economische Zaken en Milieubeleid & Bodem.

Ilse Bruls – van Strien, 52 jaar uit Nijmegen. Zij is getrouwd en heeft twee prachtige dochters. Ilse is advocaat arbeidsrecht en psychiatrisch gezondheidsrecht, mediator en coach en heeft haar eigen advocatenkantoor in Nijmegen. Sinds 2016 is zij actief in het bestuur van het CDA Nijmegen.

Wichert Stoffer, 40 jaar uit Elspeet, gemeente Nunspeet. Hij is werkzaam als controller bij Compassion Nederland en werkt daarnaast als freelance controller. Hij is al jarenlang actief bij het CDA in Nunspeet. Verder is Wichert bestuurlijk actief in kerk, kinderopvang en het organiseren van sportevenementen voor goede doelen.