Clubs mogen miljoenen verdelen

5.300 Nederlandse verenigingen kunnen de komende weken gezamenlijk bijna 7 miljoen euro verdelen. Dat geld hebben ze zelf bijeengebracht via de verkoop van loten voor de Grote Clubactie. In totaal zijn ruim 2,9 miljoen loten verkocht door 225.000 meest jonge leden van 5.300 deelnemende verenigingen, goed voor een bruto totaalopbrengst van 8,7 miljoen euro. Van het verkoopbedrag vloeit 80 procent terug in de clubkassen.

De deelnemende clubs verkopen elk jaar meer loten, ziet directeur Frank Molkenboer van de Grote Clubactie. “Nederlandse verenigingen laten zien dat ze prima in staat zijn hun toekomst in eigen hand te nemen”, meent hij. “In tegenstelling tot wat sommigen denken, is er nog wel degelijk een grote mate van betrokkenheid onder de leden. Ledenparticipatie bij de Grote Clubactie is groot.” Volgens Molkenboer gaat het bij sommige clubs dan ook over ‘serieus geld’. Een vereniging die voor 3.000 euro aan loten verkoopt, krijgt netto 2.400 euro op de eigen rekening gestort. Molkenboer: “We zien een amateur voetbalvereniging die door mee te doen aan onze loterij dit jaar 17.000 euro ontvangt, bijvoorbeeld. Dat is driemaal het bedrag dat die club ontvangt van de hoofdsponsor. Of de gymnastiekvereniging die 10 mille ophaalt via de verkoop van loten. Daar kan die club enorm veel mee doen.”

De meeste verenigingen hebben al een doel bepaald, voor hun leden die vanaf half september met de verkoopboekjes op pad gingen. Dat varieert van de aanschaf van een opblaasbare hockeyhal, tot een bijdrage in de aanleg van een kunstgrasveld, jeugdkampen of bij een deelnemende balletvereniging de danskleding voor een uitvoering in het voorjaar. Een fiks aantal van deze doelen kan komend jaar daadwerkelijk worden verwezenlijkt.

De kracht van de Grote Clubactie is dan ook dat de leden van de verenigingen direct zien wat er met het door hen bijeengebrachte bedrag gebeurt. Het geld komt immers voor 80 procent ten goede aan de eigen club. Van de overige 20 procent wordt onder meer de loterij georganiseerd en het prijzenpakket samengesteld. En de kans bestaat daarnaast dat op een van de door de leden zelf verkochte loten de hoofdprijs of een van de andere prijzen valt. Ook dat maakt de loterij extra spannend. Mensen die dit jaar een lot hebben gekocht, kunnen vanaf donderdag 13 december hun lot checken via https://interesse.clubactie.nl/