Concerten van het Zutphens Barok Ensemble: Venus & Adonis

Zondag 11 november om 15.30 uur, Martinuskerk, Kerkplein 1, Warnsveld.
Zutphens Barok Ensemble samen met solisten en projectkoor spelen en zingen de opera Venus & Adonis van John Blow.

John Blow (1649-1708) gaf Venus & Adonis de ondertitel “A Masque for the Entertainment of the King”. Vanuit de traditie van maskerades aan de hoven van Italië, Frankrijk en Engeland is dit de eerste opera uit de Engelse muziekgeschiedenis. John Blow was een de van de leermeesters van Henry Purcell die later veel meer opera’s zou componeren.

Koning Charles II was fan van de Italiaanse en Franse muziek en wedijverde  voortdurend met de Zonnekoning uit Frankrijk. Naast de Engelse curtain tunes en grounds horen we in Venus & Adonis dan ook veel Franse invloeden zoals in de ouverture en de diverse dansen. De opera duurt een uur.

Blow ontleende de plot aan Ovidius’ Metamorphoses: een liefdesverhaal met tragische afloop. Dat Venus & Adonis voor het “entertainment of the king” was bedoeld, is veelzeggend. In de koren van herders en cupido’s wordt het dartelen in de vrije natuur hartelijk aanbevolen. Passend entertainment voor koning Charles II die grossierde in buitenechtelijke affaires.

Dankzij subsidies van het VSBfonds en het Prins Bernard Cultuurfonds is dit project mogelijk en kunnen prachtige solisten de rollen van Venus, Adonis en Cupido zingen.

  • Venus: Aldona Bartnik
  • Adonis: Hans Scholing
  • Cupido: Janet Mol
  • Muzikale leiding: Elin Eriksson
  • Toegangsprijs €10.

Informatie over het Zutphens Barok Ensemble
Het Zutphens Barok Ensemble legt zich toe op een historische manier spelen. Het ensemble voert muziek uit die is geschreven in de periode tussen 1600 en 1800 op (kopieën van) instrumenten die in die tijd gebruikelijk waren, en in een historische lage stemming. De blaasinstrumenten hebben slechts enkele kleppen en de strijkers spelen met een barokstok op darmsnaren. De leden zijn gevorderde amateurs, enkelen hebben een professionele achtergrond.

Het ensemble staat onder leiding van barokvioliste Elin Eriksson en repeteert elke dinsdagavond in Zutphen.

Het ensemble bestaat ruim 30 jaar en heeft in deze periode veel succesvolle concerten gegeven, vooral in de wijde omgeving van Zutphen.

Meer informatie op www.zutphensbarokensemble.nl

Foto; @Zutphens Barok Ensemble

Foto; @Zutphens Barok Ensemble