Cursus ”kunst in beeld” in bibliotheek Brummen

In oktober begint er weer een nieuwe cursus kunstgeschiedenis. Deze lezingencyclus wordt gegeven door Iris Maalderink-Besselink in de bibliotheek van Brummen.

De cursus is opgezet voor iedereen die geïnteresseerd is in kunst. Deze keer is het thema:

Modern Realisme in Nederland

Met de komst van Museum MORE naar de Achterhoek is de naam Modern Realisme een bekend begrip geworden. Maar waar staat die term eigenlijk voor? In de 19de eeuw was het realisme een stroming die de gewone mens in schilderijen als thema liet zien, ongebruikelijk voor die tijd. Maar sinds het ontstaan van abstracte kunst wordt de term realisme steeds vaker gebruikt voor schilderkunst die de werkelijkheid herkenbaar weergeeft. Al vanaf het moment dat de moderne schilderkunst zich ontwikkelt, zijn er kunstenaars die trouw blijven aan de traditionele schilderkunst. Jan Mankes bijvoorbeeld aan het begin van de twintigste eeuw.

Na de eerste wereldoorlog reageerden kunstenaars verschillend op de experimenten van de avant-garde die hadden geleid tot abstractie. Sommige kunstenaars gingen door op de weg van abstractie, maar een groot aantal kunstenaars reageerden juist met een terugkeer naar de oude waarden, retour à l’ordre. Men keek weer naar de oude meesters. Ook in Nederland viert het realisme hoogtij in de jaren dertig. Enkele grote schilders uit die tijd zijn: Carel Willink, Raoul Hynckes, Wim Schumacher, Dick Ket en Pycke Koch. Maar naast dit nauwgezette realisme zijn er ook andere vormen van realisme: het realisme van Charly Toorop, Reimond Kimpe en Quirijn van Tiel.

Als in de Tweede Wereldoorlog het realisme door de nazi’s wordt gepromoot lijkt haar rol na de oorlog uitgespeeld. Cobra en het abstract expressionisme krijgen alle aandacht. Toch blijven er kunstenaars realistisch werken. Een van de grote moderne realisten van na de oorlog is bijvoorbeeld Co Westerik. Maar ook Jan Beutener heeft een eigen vorm van realisme gevonden, waarbij de grens tussen realisme en abstractie vervaagt. Onder de eigentijdse kunstenaars blijft de herkenbare wereld terugkomen, maar vaak is het een realisme met een twist. Bij de foto’s van een hedendaagse kunstenaar als Ruud van Empel denk je misschien dat het realistisch is, maar niets is minder waar. Hoe realistisch is realisme eigenlijk?

In vijf lezingen worden er verschillende aspecten van het Nederlands Modern Realisme behandeld.

De cursussen worden gehouden op dinsdagavond (aanvang 20.00 uur) en duren ongeveer twee uur, inclusief een (koffie)pauze. De vijf lezingen zijn verdeeld over tien weken.

Cursusdata:

  • dinsdagavond:          03-10, 17-10, 31-10, 14-11 en 28-11
  • Adres;                        Graaf van Limburg Stirumplein 10, 6971 CG  Brummen