Dagelijks bestuur regio Stedendriehoek compleet

“We staan in de actiestand”, onderstreept de Apeldoornse wethouder Jeroen Joon en voorzitter van de regio Stedendriehoek.

Sinds afgelopen vrijdag is duidelijk met welk team Joon en vicevoorzitter Annelies de Jonge uit Zutphen aan de slag gaan. Het dagelijks bestuur bestaat verder uit: Eef van Ooijen (Brummen), Frits Rorink (Deventer), Erik Visser (Epe), Fred de Graaf (Heerde), Sebastiaan van ’t Erve (Lochem) en Jos Penninx (Voorst).

Regio Stedendriehoek is het samenwerkingsverband van Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Heerde, Lochem, Voorst en Zutphen. Met ondernemers en onderwijs- en onderzoeksinstellingen voeren de gemeenten de gezamenlijke Agenda Cleantech Regio 2019-2023 uit. Topprioriteiten: energietransitie en circulaire economie.

Grote opgaven

Het dagelijks bestuur zet namens de gemeenten de schouders onder grote opgaven. Neem de regionale energierealisatie-strategie en het regionaal bod als bijdrage aan het Klimaatakkoord. Met onder meer regionale programma’s voor circulaire economie en werklocaties, duurzame bedrijventerreinen en een sterk innovatieprofiel voor Oost-Nederland, dragen de overheden bij aan een circulaire Cleantech Regio.
Ook ondersteunt de regio een sterke arbeidsmarkt, met aandacht voor zowel kwetsbare groepen als toptalenten en meer instroom van technici. Omgevingsbeleid, een nieuwe woonagenda, voedselbeleid, klimaatadaptatie en sterke binnensteden en dorpen: dat allemaal is goed voor een fijne woon-, werk- en leefomgeving. Gemeenten zetten ook in op slimme en schone mobiliteit, veelal samen met ondernemers en hun werknemers.

Samen met ondernemers en onderwijs/onderzoek

De Agenda Cleantech Regio is door de regio Stedendriehoek samen met de Strategische Board Cleantech Regio gemaakt. En nu werken overheden ook samen met ondernemers en onderwijs- en onderzoeksinstellingen aan de uitvoering ervan.
Het nieuwe dagelijks bestuur van de regio heeft goed gekeken aan welke opgaven juist lokale overheden goed kunnen bijdragen. “We sturen als dagelijks bestuur op resultaat en brengen focus aan”, vertelt voorzitter Jeroen Joon. “We kijken dus steeds scherp naar wat gemeenten zelf kunnen oppakken en wat we juist beter samen kunnen doen.”

Hoe zijn de portefeuilles verdeeld?

Jeroen Joon, wethouder in Apeldoorn, is regiovoorzitter en richt zich op lobby en communicatie. Annelies de Jonge, wethouder in Zutphen, heeft de uitvoering van de Agenda Cleantech Regio in portefeuille en is vicevoorzitter.
Sebastiaan van ’t Erve, burgemeester van Lochem richt zich op Energietransitie. Economie en werklocaties is het thema van Erik Visser, wethouder in Epe. Fred de Graaf, waarnemend burgemeester van Heerde, tekent voor Arbeidsmarkt/Human Capital en wethouder Eef van Ooijen van Brummen voor Leefomgeving. Omgevingsbeleid en wonen is de portefeuille van Jos Penninx, burgemeester van Voorst en Deventer wethouder Frits Rorink focust op Slimme en schone mobiliteit.

Bestuur van de regio Stedendriehoek met van links naar rechts Erik Visser, Sebastiaan van ’t Erve, Jos Penninx, Annelies de Jonge, Jeroen Joon, Fits Rorink, Eef van Ooijen en Fred de Graaf – Foto – Rob Voss

Brummen – Dagelijks bestuur cleantech regio Stedendriehoek. Foto Rob Voss – www.robvoss.nl