De Bibliotheken in Brummen en Eerbeek moeten blijven

BRUMMEN – De gemeente Brummen staat er financieel niet goed voor en moet bezuinigen. In de door het college van B&W opgestelde perspectiefnota is voorgesteld de jaarlijkse subsidie van de Bibliotheek met € 100.000,- te verlagen.Dat is een bezuiniging van bijna 30% die de gemeente wil bereiken door het sluiten van een vestiging. Terwijl uit de uitslag van het inwonerspanel bleek dat 70% van de inwoners het niet eens is met deze voorgestelde bezuiniging.

29% van de gemeente is lid van de Bibliotheek
De gemeente Brummen telt 20.677 inwoners. Daarvan is een op de drie mensen lid van de Bibliotheek. En deze Bibliotheek staat in de top tien van meest actieve bibliotheken van Nederland. ‘Naast het uitlenen van boeken en tijdschriften organiseert de Bibliotheek taallessen voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven en computerles om digitaal vaardiger te worden. De jongeren stimuleren we te gaan lezen en we nodigen regelmatig interessante schrijvers en sprekers uit. Het team en de ruim 160 vrijwilligers regelen dit voor de gemeenschap. Van jong tot oud iedereen profiteert van het aanbod van de Bibliotheek,’ schetst Mirjam Wijers, directeur van de Bibliotheek.

Als je cultuur en educatie wegsnoeit komt het niet meer terug
‘Het is een belangrijke schakel tussen mensen, organisaties en scholen. Als je cultuur en educatie wegsnoeit komt het niet meer terug. De bieb is belangrijk voor educatie, om elkaar te ontmoeten, als informatiebron en uitleen. Dat moet je in stand houden. Ik ben taalcoach en lees voor bij de VoorleesExpress. Het is heel leuk om kinderen voor te lezen en direct de ouders te stimuleren dit over te nemen. Dat vind ik hele belangrijke dingen voor de ontwikkeling van onze maatschappij,’ aldus Barbara Brinkmann (vrijwilliger). Zij is in 2017 met haar vrouw in Brummen komen wonen.

Honderden handtekeningen na 1 dag
De Bibliotheken zijn gestart met een petitie. Na 1 dag online is die ruim 450 keer getekend. Daarnaast liggen er lijsten op de vestigingen van de Bibliotheken in Brummen en Eerbeek waar mensen een handtekening kunnen zetten.

Op donderdagavond 13 juni 2019 vindt een forumvergadering plaats op het gemeentehuis waarin iedereen voor een laatste keer zijn mening kan geven. Mirjam Wijers gaat het woord nemen. En hopelijk volgen nog meer sprekers die zich sterk maken voor de Bibliotheek. Kom ook naar dit forum toe om ons te ondersteunen. Laat je stem horen!