De Gelderland Stemt bus was in Brummen

De rode Gelderland Stemt verkiezingsbus stond vanmiddag geparkeerd op het Marktplein in Brummen. RTV Veluwezoom’s presentatoren Richard Pawlot en Henk Jan de Looff van het programma Nieuw Brummens Peil, namen deze uitzending voor hun rekening.

In het kort vertelt Henk Jan de Looff over de Gemeente Brummen met 21.000 inwoners , een aantal kleine kernen en 2 grote kernen , Brummen en het dorp Eerbeek gelegen, tussen de Veluwe en de IJssel, met een overzichtelijk politiek landschap . Brummen gaat de verkiezingen in met 6 politieke partijen . Brummen is een bijzondere gemeente waar het geld wordt verdiend met maakindustrie, van oudsher de papierindustrie, maar het trekt ook heel veel toerisme

Reinoud Keesmaat namens de Bezorgde Bewoners Bestemmingsplan Eerbeek en Henk Derickx ondernemer van het Oranje Nasauplein uit Eerbeek mochten de aftrap doen van het programma.

Henk Derickx ondernemer uit Eerbeek, maakt zich vooral zorgen om het voortbestaan van het Oranje Nassauplein als winkelplein door het  nieuwe bestemmingsplan Eerbeek waar morgen een beslissing over genomen gaat worden door de Gemeenteraad.

Reinoud Keesmaat namens de Bezorgde Bewoners Bestemmingsplan Eerbeek geeft aan dat heel veel bewoners rondom de industrie zich ernstig zorgen maken . De bewoners vinden het een complex en daardoor onnodig onsamenhangend plan geworden, doordat alles vermengd wordt.
Hem valt op dat er gesprekken met de industrie gevoerd worden, maar niet met de burger. Zijn oproep naar de politiek is om niet in te stemmen met het plan.

Debat tussen Hennie Beelen lijsttrekker van GroenLinks Eerbeek-Brummen, en Mame Douma huidig fractievoorzitter en lijsttrekker van Lokaal Belang Gemeente Brummen, helaas zonder de ook uitgenodigde D66.

Onderwerpen die voorbij komen:

  • de communicatie tussen burger en gemeente,
  • over wat een burger met een modaal inkomen kwijt is aan belastingen in de gemeente Brummen .
  • de verkeersveiligheid in de gemeente Brummen.
  • verschillen tussen de 2 partijen
  • Quiz over de kennis van de lijsttrekkers over de gemeente Brummen.

Hierna schuift Martine Jurriens aan, zij is sinds september vorig jaar directeur van de Stichting Welzijn Brummen (SWB) en opvolgster van Yvonne ten Holder. Martine vertelt over de SWB, wat is de SWB, wat doet de SWB, en hoe ziet zij de toekomstige positie van de SWB.

Razende reporter Henk Jan de Looff spreekt mensen aan op straat, en treft daar Martin Lubbers, de plaatselijke opticien, over het Centrumplan Brummen en de leefbaarheid in het dorp Brummen.

Jan Willem Bommeljé van de VVV in Eerbeek in gesprek over het  toerisme in de gemeente Brummen.

De Gemeente Brummen valt nog steeds goed bij toeristen, veel evenementen worden er georganiseerd. Hij vind dat de toeristenbelasting beter besteed mag worden, eigenlijk terug gegeven aan de toerist en de burger. Hij vindt dat de gemeente Brummen wel wat prominenter op de kaart mag worden gebracht..

Bommeljé vind dat er, onder andere, een bezoekerscentrum in Eerbeek moet komen, zodat bezoekers een centraal punt hebben waar ze de juiste info kunnen krijgen.  ”Eerbeek is een mooi dorp, laat het dan ook zien.

Razende reporter Henk Jan de Looff spreekt mensen aan op straat, en treft daar een mevrouw met een hond aan , en praat met haar over de leefbaarheid in het dorp Brummen.

Debat tussen Peter-Paul Steinweg, lijsttrekker van de VVD Brummen-Eerbeek , Erwin te Bokkel, kandidaatraadslid van het CDA Brummen-Eerbeek , en Berend Klok, lijsttrekker van de PvdA Brummen-Eerbeek

Onderwerpen die voorbij komen zijn :

  • de financiën in Brummen.
  • duurzaamheid; over ideeën zoals zonneparken, windmolens en andere duurzame oplossingen
  • Quiz over de kennis van de lijsttrekkers over bekende mensen in of uit Brummen.

Tot slot schuift burgemeester Alex van Hedel aan.

Met de burgemeester wordt het laatste nieuws vanuit de raad besproken, en hij geeft zijn persoonlijke visie over de lokale democratie.

Hij geeft aan dat het belangrijk is dat burgers zich verdiepen in de verschillende partijen, en daar wil de gemeente bij helpen om de burgers van de juiste informatie te voorzien. zodat deze een keus kan maken op 21 maart.

En waarom moet de burger stemmen volgens burgemeester Van Hedel? “Omdat hij daarmee zijn eigen samenleving voor de komende 4 jaar kan inrichten”

Gezamenlijk sluiten de presentatoren Richard Pawlot en Henk Jan de Looff het programma af met een uitgebreid dankwoord naar allen die het programma mogelijk hebben gemaakt.

https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2306428/Gelderland-Stemt-in-Brummen-lees-het-nu-terug

Foto’s : © Annelies van Klinken