Eerste officiële storm voorbij

Morgen opnieuw kans op storm en zware windstoten

De eerste officiële storm van 2019 is voorbij. De zuidelijke helft van het land heeft te maken gehad met zware tot zeer zware windstoten. In Vlissingen werd de zwaarste windstoot van 121 km/uur gemeten. Het meest opmerkelijk is de windstoot van 120 km/uur in Ell (Midden-Limburg). Nog nooit werd zo’n hoge waarde op dit meetpunt, dat de wind meet sinds 1999, gemeten.Voor het eerst dit jaar was er sprake van een officiële storm. Tussen 12:00 en 13:00 uur stormde het gemiddeld met 9 Bft in Vlissingen en daarmee werd voor het eerst in ruim 13 maanden aan de voorwaarde voor een officiële storm voldaan. De storm hield in het uur daarna aan en om 13:20 werd tijdelijk zelfs zware storm, 10 Bft., gemeten. Omdat dit slechts tien minuten het geval was en niet gemiddeld over het uur was er geen sprake van een officiële zware storm.

Op grote schaal kwam het in Zeeland en het zuiden van Zuid-Holland tot zeer zware windstoten van 100-120 km/uur. Ook in Noord-Brabant en Limburg werd de grens van zeer zware windstoten van 100 km/uur op veel plekken overschreden. In het Rivierengebied, Utrecht, Gelderland en Twente kwamen zware windstoten voor van 75-100 km/uur.

In het noorden van het land was van zware windstoten geen sprake, maar viel uit buien hagel en natte sneeuw. In Zuid-Drenthe sneeuwde het vanmiddag bij +1 graad!

Maximale windstoten 10 maart 2019 tot en met 16:20 uur.

Morgen opnieuw kans op storm
In het binnenland neemt de wind vanavond verder af in kracht, maar in de westelijke kustprovincies wordt het opnieuw onstuimig met kans op zware windstoten van 75-90 km/uur. Pal aan zee kan het stormachtig waaien met 8 Bft. In de nacht krijgt ook het Waddengebied met zware windstoten te maken.

Morgen overdag neemt de wind aan de westkust en mogelijk ook in het Waddengebied en op het IJsselmeer flink toe in kracht. Rond het middaguur kan het lokaal enige tijd stormen. Mogelijk komt het zelfs tot de tweede officiële storm van het jaar.

Op grote schaal komt het in de westelijke kustprovincies, op de westelijke Wadden en op het IJsselmeer tot zware windstoten van 75-100 km/uur. Aan de kust van Zuid-Holland, Noord-Holland en op de westelijke Wadden zijn rond het middaguur zeer zware windstoten van 100-110 km/uur mogelijk. Tweede helft van de middag neemt de wind snel af in kracht en in de avond komen nergens meer zware windstoten voor.

Alle storminfo: https://nieuws.weeronline.nl/10-3-2019-live-blog-zeer-zware-windstoten-en-storm/