Gedicht van dorpsdichter ter ere van Coming Out Day

Aandacht voor sociale acceptatie LHBTI-inwoners

Brummen/Eerbeek – Op initiatief van de werkgroep Taalmarkt van de Culturele Stichting en het gemeentebestuur van Brummen heeft dorpsdichter Laurens Hoevenaren een gedicht geschreven over gelijkheid van mensen. Aanleiding is Coming Out Day, een dag waarbij er internationaal aandacht wordt besteed aan het moment dat een homo, lesbienne, biseksueel of transgender openlijk voor zijn of haar seksuele voorkeur uitkomt. Het gedicht, met de titel “Een kind” is te lezen op de website van de gemeente en die van de dorpsdichter, en op deze pagina.

Hoevenaren droeg het gedicht speciaal voor aan het bestuur van de gemeente Brummen. Hij deed dit tijdens een werkbezoek dat het college van B&W en de gemeenteraad woensdag 11 oktober brachten aan de bibliotheek Brummen/Voorst in Twello. Namens het gemeentebestuur dankte burgemeester Van Hedel de dorpsdichter voor zijn bijdrage en bijzondere invalshoek op dit belangrijke onderwerp

Stellingname

Ook in de gemeente Brummen willen we zoveel mogelijk discriminatie voorkomen en waar nodig bestrijden. Een belangrijke plek hierin neemt het antidiscriminatiebureau Art.1 Noord Oost Gelderland in. De medewerkers van Art.1 NOG geven bijvoorbeeld voorlichting, gastlessen en workshops op scholen en bij bedrijven en maatschappelijke organisaties. Bovendien kunt u het bij Art.1 NOG melden wanneer u zich gediscrimineerd voelt of getuige bent van discriminatie. Heel belangrijk, want alleen als mensen discriminatie melden, kan er tegen opgetreden worden. Denk bij discriminatie niet alleen aan racisme, maar ook aan ongelijke behandeling op grond van zaken als leeftijd, sekse, seksuele geaardheid, nationaliteit, handicap, chronische ziekte, godsdienst of levensovertuiging. Melden kan eenvoudig via het klachtenformulier op www.art1-nog.nl of via telefoonnummer (0900) 2 354 354.

Hoewel het aantal meldingen over discriminatie in onze gemeente zeer beperkt is vindt het gemeentebestuur het wel belangrijk om zich in te zetten voor de rechten en acceptatie van lesbiennes, homo’s biseksuelen, transgenders en intersekse personen (LHBTI). Daarom heeft de gemeente zich op 24 november 2016 uitgeroepen tot een regenbooggemeente.

Actie

Als regenbooggemeente heeft de gemeente de regenboogvlag uitgehangen tijdens ‘Coming Out Day’. Ook is er in de bibliotheken in Brummen en Eerbeek aandacht voor dit onderwerp, onder andere door middel van een leeshoek met informatiemateriaal en boeken over LHBT. Buiten deze landelijke dag is er natuurlijk ook aandacht voor dit onderwerp. Zo speelt Team voor Elkaar een belangrijke rol om de gemeentelijke ambitie als regenbooggemeente waar te maken. Deze professionals komen immers bij mensen thuis en hebben een persoonlijk contact met inwoners. Signaleren van achterstelling en discriminatie en doorverwijzen naar de juiste begeleidende instantie heeft de aandacht van dit wijkteam. De gemeente brengt met enige regelmaat dit onderwerp onder de aandacht via onder andere de website Samen Goed Voor Elkaar en sociale media zoals facebook en instagram. Dit met het oog op het bevorderen van acceptatie en het voorkomen van uitsluiting van deze groepen inwoners.

Het gedicht ”Een kind” van Laurens Hoevenaren*, dorpsdichter van de gemeente Brummen.

Een kind
Heb je een kind en weet je hoe het voelt
wanneer het in je groeit? Ken je de warmte
van het kleine lijf in vaders handen,
de hunkering bij jou te mogen horen?

Eens droeg ik bloemen in het donker en kende geen verschil
tussen verbannen of bespuugd. Ik wist alleen
dat ik zou breken in het licht.
Ik was het duister zelf: wie kent de pijn
omdat je niet mag zijn?
Wie weerstaat de lokroep van het water?

Tot iemand zei: ‘Een waterlelie toont zijn hart
uitsluitend in de zon. Niemand heeft zichzelf gemaakt
en liefde is bij ieder aangeboren.’
Uit koude modder ging ik open.

Nu hijs ik de vlag voor iedereen
die zich bevrijdt, ik laat de wind
de kleuren dragen naar huizen in dit land
waar mensen, ouders, iets van homo’s vinden.
En verder nog, naar zo veel landen
waar marteling en smaad
of zelfs de kogel mij zou wachten.

Heb je zo’n kind? Ben je zo’n kind?
Hijs dan de vlag, kom in het licht.
Durf naar een regenboog te reiken,
opdat geen mens uit liefde
zal vergaan.

*Laurens Hoevenaren, dorpsdichter van de gemeente Brummen 2016-2018, ter gelegenheid van de Internationale Coming Out Dag op 11 oktober 2017. Op deze dag hees de gemeente Brummen voor het eerst in haar geschiedenis de Regenboogvlag.

(www.laurenshoevenaren.nl)

Gemeente Brummen Regenboogvlag @ Annelies van Klinken

Gemeente Brummen Regenboogvlag @ Annelies van Klinken