Gelderland in actie voor Sulawesi

Acties voor Sulawesi komen in heel Nederland op gang. Voetbalteams, bedrijven, scholen en andere organisaties zamelen geld in, ook in Gelderland. De 10-jarige Dieuwe uit Apeldoorn gaat al het geld dat hij voor z’n verjaardag heeft gekregen, doneren aan Giro555. Er is inmiddels een bedrag van 5.093.553,20 euro opgehaald.

Afgelopen zaterdag speelde het voetbalteam van Dieuwe, JO12-3 van Groen-Wit ’62, in shirts van Giro555. “We willen met de shirts laten zien dat we de kinderen in Sulawesi steunen”, vertelt hij. Een schoolklas van het Groninger Stadslyceum organiseert aanstaande vrijdag een sleep-inn om geld in te zamelen. De 10-jarige Jimmie uit Den Haag verkoopt appels om geld op te halen voor Giro555. Via een groot affiche op de auto van zijn moeder laat hij weten dat de opbrengst van zijn appels naar Sulawesi gaat. Laurens (7) uit Zuidhorn, Groningen, was erg onder de indruk van de beelden die hij over Sulawesi op TV zag. Vorige week behaalde hij zijn zwemdiploma A en hij besloot het geld dat hij daarvoor kreeg op Giro 555 te storten.

Kim van der Herberg uit Sleeuwijk vraagt dit jaar in plaats van verjaardagscadeaus om donaties voor 555. Via haar Facebook roept ze haar vrienden op om te doneren. Mulan Kok (18) wilde graag namens de Hotel Management School in Maastricht bijdragen aan de 555-actie voor Sulawesi. Ze riep via de app-groep van haar lichting haar medestudenten op om te doneren. Ook op Facebook vroeg ze haar vrienden en familie om geld te geven.

Ook bedrijven helpen Meerdere bedrijven hebben hulp aangeboden voor de actie. Een voorbeeld is KPN, dat het belpanel tegen een geringe vergoeding technisch zal ondersteunen. Rabobank Den Haag heeft aangekondigd alle donaties van medewerkers aan Giro555 te verdubbelen. Vanaf vandaag kun je ook met een Tikkie doneren aan Giro555. Via een QR-code is het mogelijk om een gift over te maken en kun je ook vrienden via Whatsapp vragen om een donatie te doen. Meer acties uit het land

Tijn meldt op Instagram dat hij de komende tijd in korte broek naar school gaat en vraagt familie en bekenden om hem daarvoor te sponsoren. “Mijn actie stopt op de eerste dag dat ik een lange broek aan doe”, kondigt hij aan. Broer en zus Storm (5) en Rose (9) uit Amsterdam hebben cupcakes en koekjes gebakken en vanochtend op school verkocht. “Ik vind het heel erg dat de kinderen op Sulawesi door de tsunami helemaal niks meer hebben. Het geld van de verkoop geven we aan Giro555, zodat er meer hulp kan komen”, zegt Rose.

Hulpverlening De hulpverlening in Sulawesi komt steeds beter op gang. Nu de wegen beter begaanbaar zijn, kunnen meer en meer hulpgoederen het getroffen gebied bereiken. Al meer dan 170.000 mensen worden voorzien van schoon drinkwater. Ruim vierduizend dekens worden uitgedeeld, duizend tenten, negenduizend sarongs. Er zijn 30.000 hygiënepakketten zijn onderweg. Op 12 plekken is hulp georganiseerd om uit elkaar geslagen gezinnen te herenigen, er zijn tenminste 20 opvangplekken ingericht voor kinderen.

Het officiële dodental in Sulawesi is inmiddels opgelopen tot 1763, maar er worden nog duizenden mensen vermist. Er zijn 2.632 zwaargewonden en 62.659 ontheemden. Circa 70.000 huizen zijn beschadigd.

Op woensdag 10/10 besteden verschillende radiozenders en televisieprogramma’s de hele dag aandacht aan de ramp die het Indonesische eiland trof. Het doel is zoveel mogelijk geld op te halen voor de Nationale Actie van Giro555 voor de slachtoffers op Sulawesi. Via social media worden acties bijgehouden via de hashtag #NLhelptsulawesi. Op Facebook www.facebook.com/giro555 verschijnen de komende weken updates over de situatie ter plaatse en er worden regelmatig verbindingen gelegd met hulpverleners ter plekke.

Over Giro555
Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. www.giro555.nl

Dit zijn de hulporganisaties achter deze Giro555-actie: Oxfam Novib, Nederlandse Rode Kruis, Cordaid, ICCO & Kerk in Actie, CARE Nederland, Plan International Nederland, Save the Children, UNICEF Nederland en World Vision.