Gelderse Landdag

Een dag vol geschiedenis, verdieping, inspiratie, kennisdelen en kennismaken met als thema Oost/West.

Op vrijdag 15 november 2019 vindt de tweede Gelderse Landdag plaats in Theater De Lindenberg in Nijmegen. Het thema van deze editie is Oost/West. Het doel van de Gelderse Landdag is een brede groep historisch geïnteresseerden met elkaar in contact te brengen, zoals academici, conservatoren en archeologen, studenten, amateuronderzoekers en actieve leden van historische verenigingen. Kortom, de Gelderse Landdag is een dag voor iedereen die zich bezighoudt met de geschiedenis van Gelderland. Er zijn nog tickets verkrijgbaar.

Programma
Het ochtendprogramma start om 11:00 uur en is gevuld met interessante lezingen en sprankelende performances. Verhalenverteller Onias Landveld brengt het thema Oost/West tot leven. Hoogleraar Johan Oosterman geeft een wervelend college over middeleeuws Gelre en hoogleraar Dolly Verhoeven geeft een uniek kijkje achter de schermen van het boekproject Verhaal van Gelderland. Tussen de lezingen door geven verschillende kunstenaars een mini-performance waarin zij geschiedenisscripties vertalen naar muziek, dans of poëzie.

In de middag maakt het publiek zelf een keuze uit tal van activiteiten. Lees mensen in plaats van boeken bij de Human Library of bezoek de mini-colleges. Wie liever de omgeving verkent, kan zich door een gids laten rondleiden in de Valkhofbunker of de kapel in het Valkhofpark. U kunt er ook voor kiezen om mee te discussiëren over samenwerken in het gesprek over het Valkhofkwartier.

Gouden Gelderse Roos Erfgoedprijs
De afgelopen maanden heeft de jury en het publiek zich gebogen over de 29 inzendingen voor de Gouden Gelderse Roos Erfgoedprijs 2019. Tijdens de Gelderse Landdag zal er een einde aan de spanning komen, want zowel de Gouden Gelderse Roos Juryprijs als de Gouden Gelderse Roos Publieksprijs zullen hier uitgereikt worden door gedeputeerde Peter Drenth. Zangeres Marieke van Ruitenbeek zal de winnaars muzikaal onthullen.