Geslaagde vaardigheidstraining voor vrijwilligers van SWB

– Grenzen aangeven –

“Ik zeg te snel ja, want ik wil een ander niet teleurstellen”, “Ik zeg geen nee, want ik vind het zelf heel leuk om te doen”, “Ik wil een ander die het niet makkelijk heeft juist graag helpen”, waren een aantal quotes van de deelnemers aan de training.

Vaak ervaar je als vrijwilliger veel plezier in het contact met de mensen die je begeleid. Daarbij is het belangrijk goed voor jezelf te zorgen, door onder andere het stellen van grenzen. Zowel voor jezelf als naar de mensen toe die je begeleidt. Dat voorkomt dat je wordt overvraagd en je draaglast en draagkracht uit balans raken.

Na een eerste oefening en een korte theoretische uitleg werden diverse, zeer herkenbare, situaties in rollenspelen geoefend. Een groep gemotiveerde vrijwilligers die zich in hun vrije tijd inzetten voor een ander hebben zo kunnen oefenen op een goede manier hun grenzen te stellen.

De training werd gegeven door Annelies Vonk. Zij is naast een bevlogen trainer ook trainingsacteur en liet beide kanten in de training terugkomen. Ze creëerde een goede en veilige sfeer en maakte gebruik van interactie om de deelnemers te oefenen om verschillende oplossingen uit te proberen.

Medio april gaat Annelies tevens een groep professionals van Stichting Welzijn Brummen trainen. Naast “het stellen van grenzen” komt dan ook het “omgaan met agressief gedrag” aan de orde. Goed voor elkaar en je zelf zorgen is bij SWB dan ook een belangrijk motto.

Heeft u ook belangstelling om een training te geven of om als vrijwilliger een training te volgen, neem dan contact op met het Vrijwilligerspunt SWB via info@welzijnbrummen.nl.