Het Gelders Orkest eert Debussy met Frans programma

Topcellist Jean-Guihen Queyras speelt Lalo

Honderd jaar na zijn dood brengt Het Gelders Orkest op 29 en 30 april een eerbetoon aan Debussy in Apeldoorn en Nijmegen. Een klassiek concert met een volledig Frans programma. Onder leiding van dirigent David Marlow hoort u Ibéria en La Mer van Debussy, de Pelléas et Mélisande Suite van Fauré en het Concert voor cello en orkest van Lalo. Voor dit laatste werk neemt niemand minder dan de Frans-Candadese topcellist Jean-Guihen Queyras de honeurs waar.

In 1918 – als Debussy overlijdt – verliest Frankrijk een van zijn grootste impressionistische componisten. Hoewel Debussy’s wereld door en door Frans is, reis je in Ibéria eerst naar Spanje. ‘Een man verkoopt watermeloenen en een jongen fluit; ik zie ze heel duidelijk voor mijn ogen’, schrijft hij zelf. La Mer is Debussy’s ultieme poging de zee hoorbaar te maken. Na eerdere werken, die hij stuk voor stuk terzijde schuift als ‘niet nat genoeg’, voltooit hij zijn schetsen in 1905 op een wijze die de zee levensecht de concertzaal in laat donderen.

Naast Debussy brengt Het Gelders Orkest werken van Fauré en Lalo in dit volledig Franse programma. Van Lalo hoort u zijn Celloconcert, een van de meest geliefde Franse composities voor cello uit de Romantiek. Topsolist Jean-Guihen Queyras, winnaar van vele prestigieuze prijzen, stapt hiervoor op het podium. Zijn brede repertoire en interpretaties worden over de hele wereld geroemd: ‘Queyras speelt zoals hij ademt. Zijn technische gemak stelt hem in staat te spelen met de muziek, haar te kneden en zo een speciaal karakter te geven aan elk werk. Queyras vertelt over de wereld en hij brengt het universum naar het einde van zijn strijkstok.’ Het concert opent met de Pelléas en Mélisande Suite van Fauré.

Voor meer informatie, uitgebreide biografieën en kaarten kijkt u op www.hetgelderorkest.nl

Concertgegevens

  • David Marlow dirigent
  • Jean-Guihen Queyras cellist
  • Gabriel Fauré – Pelléas et Mélisande opus 80 Suite
  • Ēdouard Lalo – Concert voor cello en orkest in d kl. t.
  • Claude Debussy  –  Ibéria
  • Claude Debussy  – La Mer

Apeldoorn | Orpheus, zaterdag 28 april 20.00 uur, inleiding 19.15 uur
€ 21 – € 49

Nijmegen | De Vereeniging , zondag 29 april 14.15 uur,  inleiding 13.15 uur

€ 21 – € 55