Het mysterie van de snelle radioflitsen, lezing sterrenkunde in Apeldoorn

Op donderdag 13 december organiseert de vereniging voor weer- en sterrenkunde “Triangulum” een lezing met als onderwerp: “ Het mysterie van de snelle radioflitsen”.

Inleider is Leon Oostrum, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.

We weten dat radiopulsars in ons Melkwegstelsel krachtige korte flitsen uitzenden. In 2007 vonden astronomen in een zoektocht naar pulsars echter een extreem korte en felle flits die van zeer ver buiten ons Melkwegstelsel kwam. Uit de vertraging van het radiolicht, bleek de flits namelijk een afstand van 4 miljard (!) lichtjaar te hebben overbrugd.  Van heel ver buiten de Melkweg, en heel lang geleden uitgezonden dus. Nu, tien jaar later, zijn deze Fast Radio Bursts (FRBs) nog steeds een van de grootste mysteries binnen de sterrenkunde.  Er zijn er meer dan vijftig gevonden, maar we weten niet waardoor ze veroorzaakt worden.

Vanaf volgend jaar gaan we met het brede blikveld van Apertif-instrument op Westerbork Synthese Telescoop een hoop nieuwe FRBs vinden. Met de andere grote radiotelescoop in Nederland, LOFAR, gaan we daarna snel heel precies bepalen waarvandaan de flitsen komen. Het doel is daaruit op te maken hoe deze enorm felle radioflitsen worden gemaakt.

De lezing wordt gehouden in multifunctioneel centrum het Kristal, Distelvlinderlaan 200 in Apeldoorn. Aanvang 19.30 uur. De toegangsprijs voor niet-leden is 5 euro. Voor meer informatie zie de website van de vereniging  www.triangulum.nl