IVN zoekt hulp bij wilgenknotten

Een bekende activiteit van IVN-Eerbeek is het onderhouden van kenmerkende landschapselementen. Dit gebeurt door de werkgroep VENEL wat staat voor Vrijwillig Educatief Natuur- En Landschapsonderhoud. Hierbij gaat het vooral om het knotten van wilgen met het doel deze karakteristieke bomen in onze omgeving te behouden.

Het knotten van wilgen gebeurt door vrijwilligers, zowel IVN-leden als liefhebbers van buiten In de maanden oktober t/m maart vinden de werkzaamheden elke twee weken op een zaterdagochtend plaats van 9.00 tot 12.00 uur plaats. Halverwege is er een pauze waarin koffie met een koekje wordt genuttigd.

De afgezaagde takken worden op kleine stapels gelegd. Apenheul haalt deze enkele dagen later op. De apen smullen van de bast en de bladeren. De afgekloven takken gaan naar HAPS (Het Apeldoorns Prehistorisch Spel). In dit prehistorisch dorp uit de ijzertijd worden de wilgentakken gebruikt voor het maken van vuur en gereedschappen.

Iedereen die houdt van werken in de vrije natuur is welkom, zowel mannen als vrouwen. Ook incidentele hulp is welkom. Gereedschap is in voldoende mate beschikbaar. De eerstkomende zaterdagen waarop geknot wordt zijn 24 november en 8 en 22 december. Wie belangstelling heeft kan contact opnemen met Jos Rouland, venel@ivn-eerbeek.nl of 0313 652956.