Juni wordt warmste ooit gemeten

Oud record mogelijk verpulverd door hittegolf

Met een hele week hitte voor de boeg is het nu al vrijwel zeker dat juni de warmste junimaand sinds 1901 wordt. Volgens de huidige verwachting komt de gemiddelde temperatuur in De Bilt uit op 18,5 graden. Daarmee wordt het oude record verpulverd. De warmste junimaanden tot nu toe waren die van 2017 en 1976 met 18,0 graden.Nu al staat juni 2019 op de een elfde plek in de ranglijst van warmste juni’s sinds de metingen in De Bilt in 1901 begonnen. Vanwege de aanstaande hitte is het onvermijdelijk dat dit jaar heel wat plekken zal stijgen. Zelfs wanneer koelere scenario’s uitkomen ligt een record binnen handbereik. Daarbij wordt het in De Bilt op slechts twee dagen warmer dan 30 graden en is het de rest van de maand circa 25 graden. Ook de nachten verlopen in dat geval koeler, waardoor de gemiddelde temperatuur lager uitvalt.

Zomerse en tropische dagen
Tot nu toe telt juni vijf officiële zomerse dagen, tegen vijf normaal in een hele junimaand. Van een officiële zomerse dag is sprake wanneer de maximumtemperatuur in De Bilt 25 graden of hoger is. Volgens de verwachting van het Weeronline-weermodel komt het aantal zomerse dagen deze maand uiteindelijk uit op 13. Dit is goed voor een tweede plaats in de ranglijst van meeste zomerse dagen. Regionaal kwam het al vaker tot zomerse temperaturen. Zo is in Arcen al negen keer de grens van 25 graden overschreden.

In De Bilt was het deze maand tot vandaag één keer tropisch warm. Op 2 juni bereikte de temperatuur op het hoofdstation een waarde van 30,4 graden. Daarmee was de eerste officiële tropische dag van het jaar een feit én werd een warmterecord gebroken. Voor een tropische dag moet het tenminste 30 graden zijn.

Warmste in tenminste 300 jaar?
Juni kan niet alleen de warmste sinds 1901 worden, maar ook de warmste junimaand sinds het begin van de historische metingen in 1706. Voor 1901 deden het KNMI en voorlopers van het instituut namelijk al temperatuurmetingen. Deze metingen vonden vanaf 1706 plaats in Zwanenburg (ten westen van Amsterdam) en Utrecht en vanaf 1901 officieel in De Bilt. Die overlap maakte het mogelijk om één lange reeks te maken die nu ruim drie eeuwen omvat. De Zwanenburg-Utrecht-De Bilt reeks wordt internationaal gebruikt voor klimaatonderzoek. De metingen vóór 1901 zijn iets minder betrouwbaar en kunnen voor een maand 0,4 graden afwijken.

In 1858 en 1889 kwam de gemiddelde junitemperatuur uit op maar liefst 18,8 graden. Ook juni 1781 was opvallend warm met 18,5 graden. Wanneer de warmste scenario’s uitkomen kan juni 2019 zelfs deze oude records passeren.

Zonnig en nat
Inclusief de verwachting voor de komende week komt het aantal zonuren gemiddeld over Nederland deze maand uit op ongeveer 265. Hiermee kan juni 2019 op een top-10 notering in de ranglijst van zonnigste junimaanden sinds 1901 rekenen. Ter vergelijking: in een normale junimaand schijnt de zon circa 201 uur.

Ook de hoeveelheid neerslag valt op. Gemiddeld over het land viel tot nu toe 92 mm tegen 67 normaal. De meeste regen viel in de vorm van zware buien. Het weer van deze maand was dan ook een typisch voorbeeld van een weerbeeld dat we in de toekomst vaker gaan zien in de zomer. Door klimaatverandering neemt het aantal zonuren toe, maar worden ook de buien heviger.

Het online bericht: https://nieuws.weeronline.nl/23-6-2019-juni-wordt-warmste-ooit-gemeten