Koninklijke onderscheiding voor de heer Henk Lingbeek

Door burgemeester Alex van Hedel  

Burgemeester Alex van Hedel heeft op maandag 2 juli een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt. Hij deed dit aan de oud-directeur van DS Smith Packaging uit Eerbeek, de heer Henk Lingbeek. De titel die hoort bij deze onderscheiding is “Ridder in de Orde van Oranje-Nassau”.
De huldiging vond plaats tijdens de feestelijke opening van “Duurzaam water Eerbeek” (bij Industriewater Eerbeek BV) in aanwezigheid van staatssecretaris Van Veldhoven.

De heer Lingbeek was tot 1 januari 2016 werkzaam bij DS Smith (waarin papierfabriek De Hoop in is opgegaan). Eerst was hij werkzaam als Managing Director bij DS Smith Packaging Netherlands BV en daarna als Sustainability Director bij DS Smith Paper Division. Hij heeft veel buitenlandse contacten en ervaringen opgedaan; hij is zelfs een aantal jaar geleden door de concerndirectie gevraagd om zowel in Denemarken als later ook in Engeland papierfabrieken te sluiten. Een zware opgave die hij op een positieve en constructieve manier heeft volbracht. In Nederland had de heer Lingbeek, naast zijn dagelijkse functie, veel contacten gerelateerd aan bijvoorbeeld de brancheorganisatie Koninklijke VNP. Ook was er altijd veel overleg met overheidsinstellingen als ministeries, provincie en gemeente en samenwerkingsverbanden zoals de Industriekern.

Opleiden en veiligheid

Voor de opleiding en ontwikkeling van medewerkers, dat ook voor DS Smith hoog in het vaandel staat, is de heer Lingbeek nauw betrokken geweest bij het VAPA opleidingsinstituut. Daarnaast heeft hij aan de basis gestaan van de oprichting van het Kenniscentrum Papier en Karton. Als leidinggevende van “zijn” fabriek De Hoop heeft Lingbeek zich altijd volledig ingezet voor de continuïteit en goede winstgevendheid van het bedrijf. Een veilige en tegelijkertijd duurzame werkomgeving voor medewerkers en externen stond daarbij hoog in de vaandel. Het door hem ingestelde ‘guarding’ rondom de papiermachines is trendsettend geworden binnen de gehele DS Smith Paper Division.

Innovatie en duurzaamheid

Innovatie, milieu en duurzaamheid spelen een grote rol in de activiteiten van Henk Lingbeek, niet alleen bij De Hoop maar zeker ook met het oog op de directe omgeving, de buurt, de regio en ook (inter-) nationaal. In 2017 is begonnen met de aanleg van een biogas- en proceswaterleiding tussen Industriewater Eerbeek en De Hoop. Dit met het doel om jaarlijks 700.000 m3 water te besparen en de CO2-uitstoot fors te verminderen. Dat zijn inspanningen ook op het hoogste niveau van DS Smith niet onopgemerkt zijn gebleven blijkt uit zijn benoeming tot Sustainability Director van de DS Smith Paper Group. Het bedrijf wordt door DS Smith geregeld als voorbeeld genoemd als het gaat om energie- en waterbesparing.

De heer Lingbeek heeft zich nadrukkelijk bezig gehouden met het behoud van de papierindustrie en daarmee met het verduurzamen van die branche. In zijn ogen is dat een voorwaarde om maatschappelijk geaccepteerd te blijven. De heer Lingbeek heeft onlangs afscheid genomen als voorzitter van de Raad van Commissarissen van Industriewater Eerbeek. Hij blijft dan nog tot augustus in dienst van DS Smith om daarna van zijn pensioen te gaan genieten.

Koninklijk lintje Foto © Annelies van Klinken

Foto © Annelies van Klinken