Lezing: Verschillen en overeenkomsten tussen Europa en Rusland

Rusland & Oost-Europadeskundige drs. Marie-Thérèse ter Haar

Maandag 29 oktober verzorgt drs. Marie-Thérèse ter Haar in de bibliotheek van Eerbeek een lezing over Rusland met als onderwerp: de verschillen en overeenkomsten tussen Europa en Rusland.

Overeenkomsten
Zet een Rus en een Europeaan naast elkaar en je ziet op het eerste gezicht weinig verschillen. Uiterlijk hebben ze veel gemeen. Ook in cultuurhistorisch opzicht zijn er overeenkomsten waarvan de belangrijkste de Christelijke traditie is. Rusland en Europa hebben altijd met elkaar in contact gestaan en dat maakt ook dat de Russen niet alleen veel van de Westerse cultuur weten, maar dat ook wij ons herkennen in de opera’s van Moessorgski, de schilderkunst van Repin of de boeken van Tolstoi.

Verschillen
Naast overeenkomsten zijn er ook grote verschillen. Wij vinden Russen vaak lethargisch en initiatief loos, en van markteconomisch denken of klantvriendelijkheid hebben nog maar weinig Russen kaas gegeten. Veel van deze eigenschappen zijn historisch te verklaren.

Marie-Thérèse ter Haar
Marie-Thérèse ter Haar studeerde Russisch en Ruslandkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Al in de communistische tijd verbleef ze veelvuldig in Rusland en ze maakte er ook het einde van de Koude Oorlog mee. Tegenwoordig is ze nog zo’n 5 maanden per jaar in Rusland en ze volgt de ontwikkelingen daar nog steeds op de voet.

Van meet af aan heeft Marie-Thérèse haar kennis van en ervaring met dit land uitgedragen door het geven van lezingen, cursussen en het organiseren van reizen naar Rusland. Hierbij is het haar streven om een zo compleet mogelijk beeld te geven en een brug te slaan tussen West- en Oost-Europa.

Tijd: 20.00 – 22.00 uur. Locatie: Eerbeek

Kosten € 4,00 voor leden van de bibliotheek, € 6,00 voor niet leden. (inclusief koffie/thee) Aanmelding  via
www.bibliotheekbrummenvoorst.nl is wenselijk.

www.ruslandacademie.nl

Moskou - Rode Plein Pixabay

Moskou – Rode Plein Foto; Pixabay