Middachten open tijdens Dag van het Kasteel

DE STEEG – Op de Dag van het Kasteel (10 juni, 2de Pinksterdag) opent de Nederlandse Kastelenstichting samen met eigenaren en beheerders van kastelen de poorten van meer dan 80 buitenplaatsen en ruïnes voor het grote publiek. Ook Landgoed Middachten in De Steeg, nabij Arnhem, doet mee.

Landgoed Middachten is een groot particulier landgoed, dat al meer dan 800 jaar in familiebezit is. De huidige eigenaar is de 25ste generatie. Middachten is een compleet ensemble met bossen, landbouwgronden, boerderijen en een volledig ingericht kasteel, te midden van prachtige tuinen. Bovendien is het nog steeds volop in bedrijf. Tijdens de Dag van het Kasteel is iedereen van harte welkom om de tuinen te bewonderen of het kasteel te bezichtigen.

Tuinen
Middachten onderscheidt zich van andere landgoederen door de indrukwekkende tuinen, groene kamers genoemd. Leifruit groeit langs eeuwen ouden muren, in de rozentuin bloeien 60 soorten klim- en struikrozen, bijzondere bomen bieden verkoelende schaduw, terwijl de kruidentuin een aangename geur verspreidt. Daarnaast vindt u er kleurrijke vaste plantenborders, een tuin met eenjarige planten en tuinvazen, een openlucht­theater met coulissen van taxushagen en een oranjerietuin met oranjerie en kuipplanten.

Kasteel
Het huidige kasteel Middachten is eind 17de eeuw gebouwd op de plek van een middeleeuwse voorganger. Doordat kasteel Middachten nooit is verkocht, is de inboedel bewaard gebleven. Het is dan ook volledig ingericht met authentieke meubels en voorwerpen. Kasteel Middachten is nadrukkelijk geen museum, maar een bewoond huis.

Expositie
In het kasteel bevindt zich een omvangrijke collectie portretten. Al deze portretten zeggen iets over de wereld waarin de bewoners van Middachten zich door de eeuwen heen bewogen. De beroemdste personen uit de collectie zijn in de vorm van een fotocollage te zien in de oranjerie van Middachten. Verder kunnen bezoekers in de oranjerie terecht voor een kopje koffie/thee en een versnapering.

Praktische informatie
Tijden – Tijdens de Dag van het Kasteel zijn de tuinen geopend van 10.30 – 16.30 uur. Om 12.00 en 15.00 uur kan deelgenomen worden aan een tuinrondleiding. Het kasteel is geopend van 13.00 – 16.00 uur. Bezoekers kunnen op eigen gelegenheid door het kasteel, er zijn geen rondleidingen.

Entree – Tuinen: € 6,00 p.p., vrienden van Middachten en kinde­ren tot 12 jr. gratis. Kasteel en tuinen: € 11,00 p.p., vrienden van Middachten € 5,00 p.p., kinderen tot 12 jr. gratis.

Parkeren – Parkeerplaats Smidsallee, Smidsallee, 6994 JC De Steeg. Loopafstand parkeerplaats tot entree: ca. 320 meter.
Openbaar vervoer: Breng lijn 43, vanaf NS Arnhem, Dieren of Rheden.

Toegankelijkheid – De tuinen zijn toegankelijk voor buggy’s, rollators en rolstoelen, het kasteel helaas niet. Honden zijn niet toegestaan.
Informatie – www.middachten.nl

Tuinen Middachten – Foto: Anke Opdam