Moestuintjes op de maan door gastspreker Dr. Wieger Wamelink op de Volkssterrenwacht Bussloo op vrijdagavond 21 juni.

Op vrijdagavond 21 juni wordt op de Volkssterrenwacht Bussloo een speciale presentatie gehouden over moestuintjes op de maan door dr.ir. Wieger Wamelink. Hij is werkzaam bij Alterra Wageningen UR en een expert op het gebied van klimaatverandering, milieubeheer, landschapsecologie, natuurbeheer en plantenecologie. Tijdens deze presentatie zal hij de bezoeker vertellen over zijn onderzoeken naar plantengroei op de maan.Als ruimtereizigers in de toekomst langere tijd op de maan willen verblijven, dan zullen ze daar voedsel moeten gaan verbouwen. Maar kan dat wel? Is plantengroei mogelijk op de bodems van de maan? Kan er iets groeien zonder de essentiële bouwstoffen zoals stikstof, koolstof en water? Dat onderzoekt dr.ir. Wieger Wamelink bij Alterra, een onderzoeksinstituut van Wageningen UR. Hij heeft een experiment opgezet met kunstmatige maan- en Marsbodems waarop zaden van verschillende plantensoorten te kiemen zijn gelegd en gevolgd in hun groei.

Dankzij de ruimtevaart weten we veel van de samenstelling van de bodem op de maan en Mars en op basis van die informatie worden de onderzoeken uitgevoerd. De eerste radijsjes en tomaten zijn allang geoogst. Er wordt volop onderzoek gedaan naar de kweek van verschillende kruiden en specerijen. Dr.ir. Wieger Wamelink zal het publiek op de hoogte brengen van zijn recentste onderzoeken en behaalde resultaten.

De Volkssterrenwacht Bussloo is iedere vrijdagavond geopend voor het publiek met een actuele voordracht. Bij helder weer is er tevens gelegenheid om zelf met diverse telescopen naar de sterrenhemel te kijken. De zaal is open vanaf 19.30 uur. De lezing begint om 20.00 uur en duurt tot 22.00 uur met een korte pauze.

Meer informatie over de activiteiten van de Volkssterrenwacht Bussloo is te vinden op de website www.volkssterrenwachtbussloo.nl, op http://www.facebook.com/VolkssterrenwachtBussloo of telefonisch via (0571) 262006.