Natuurmonumenten Verstoring tijdens bloeiende heide

’s Nachts is het bos voor de dieren

Ieder jaar trekken de bloeiende heidevelden van het Herikhuizerveld (Posbank) bij Rheden veel publiek. Met name in de ochtend is het voor fotografen zeer aantrekkelijk om de glooiende heidevelden met de ochtendnevel op de gevoelige plaat te zetten. Om op de mooiste plekjes te komen, rijden de fotografen via de openbare weg de Posbank op, iets wat voor zonsondergang (en na zonsondergang) niet toegestaan is. Wie dit wel doet, kan op een bekeuring rekenen. Handhavers van gemeentes, politie en Natuurmonumenten trekken hierin gezamenlijk handhavend op.

De aanwezigheid van de fotografen op het Herikhuizerveld verstoort de rust van de vele dieren die er leven. Herten, zwijnen, reeën en andere dieren worden in de avond actief, als de laatste bezoekers tegen het gebied hebben verlaten. De tijd tot zonsopkomst hebben ze nodig om voldoende te kunnen eten.

Bovendien worden belangrijke routes afgesneden, waardoor ze niet veilig naar hun dagrustplaatsen kunnen trekken. Boswachter José Lamain ’Rond deze periode zien we het aantal bezoeken voor zonsopkomst toenemen, waardoor er ook meer aanrijdingen plaatsvinden. De meeste dieren weten hun pas in te houden voor de eerste auto, maar wanneer ze uiteindelijk de oversteek durven te maken, worden ze slachtoffer van een volgend voertuig. Daarnaast kan een op de vlucht geslagen dier zichzelf verwonden. Iets wat meestal buiten het gezichtsveld van de veroorzaker gebeurd, maar het is de boswachter die het dier vindt en het dier uit zijn lijden moet verlossen. De verstoring geldt echter niet alleen voor de grotere dieren, ook kleinere dieren, zoals nachtvlinders vallen ten prooi aan auto’s. Ze komen juist op de lichten af en hebben uiteindelijk geen schijn van kans. Daarom zeggen wij, ‘Overdag is iedereen welkom, maar ’s nachts is het bos voor de dieren’.