Open dagen “Nederland kijkt sterren” op Volkssterrenwacht Bussloo op 12 en 13 januari.

Op vrijdagavond 12 en zaterdagavond 13 januari is Volkssterrenwacht Bussloo extra geopend in het kader van 100 jaar Internationale Astronomische Unie. Wereldwijd worden er sterrenkundige publieksactiviteiten georganiseerd. Het publiek kan beide avonden vanaf 19.30 uur de sterrenwacht bezoeken met diverse korte presentaties over de actuele sterrenhemel en bij helder weer gelegenheid om met de grote telescopen naar de sterrenhemel te kijken.

De Internationale Astronomische Unie (IAU) is een organisatie voor de bevordering van de internationale samenwerking op astronomisch gebied. Er zijn wereldwijd 73 landen lid en vrijwel alle sterrenkundigen zijn hierbij aangesloten. Zij zorgen bijvoorbeeld voor de naamgevingen van nieuw ontdekte objecten zoals grote rotsblokken in de ruimte, bergen en kraters die nog voorzien moeten worden van een naam. Ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van de IAU wordt er over de gehele wereld activiteiten voor het publiek georganiseerd in het kader van ‘100 uur Sterrenkunde’. Ook in Nederland worden onder het motto ‘Nederland kijkt sterren’ speciale kijkavonden georganiseerd, o.a. op de Volkssterrenwacht Bussloo.

Het publiek is tijdens deze avonden van harte welkom om door de telescopen te komen kijken van de sterrenwacht. De telescopen in het observatorium van Volkssterrenwacht Bussloo staan klaar om bijvoorbeeld de Maan, de Orionnevel, de Pleiaden en andere hemelobjecten te bewonderen.

Vanaf 19.30 uur is de sterrenwacht geopend en zijn er diverse korte voordrachten over verschillende onderwerpen. Hierbij zullen met name de maan, de planeten en de actuele sterrenhemel centraal staan. Een mooie gelegenheid om bijvoorbeeld te horen wat er nog meer te zien is aan de hemel en te leren hoe je de planeten en sterrenbeelden kunt vinden. De toegang is gratis.

Naast deze speciale weekend openstelling is de sterrenwacht ook iedere vrijdagavond geopend voor het publiek met een actuele voordracht. Bij helder weer is er tevens gelegenheid om zelf met diverse telescopen naar de sterrenhemel te kijken. De zaal is open vanaf 19.30 uur. De lezing begint om 20.00 uur en duurt tot 22.00 uur met een korte pauze. Bezoekers kunnen gratis parkeren voor de sterrenwacht gevestigd in de monumentale boerderij “de Wijnbergenshof”. Vóór de slagboom linksaf, tot na de bocht, daar vindt u de parkeerplaats van Volkssterrenwacht Bussloo.

Meer informatie over de activiteiten van de Volkssterrenwacht Bussloo is te vinden op de website
www.volkssterrenwachtbussloo.nl, op
http://www.facebook.com/VolkssterrenwachtBussloo of telefonisch via (0571) 262006.