Ouders 12-jarigen ontvangen brief over alcohol

Een nieuw schooljaar is begonnen. Voor veel 12-jarigen betekent dat een spannende tijd. Een nieuwe school, nieuwe omgeving en vrienden, maar ook nieuwe verleidingen. Wat ga je doen als je vrienden vragen of je meegaat indrinken voor een feestje? Zeg je dan nee? Weet u wat uw kind zou doen? Als ouder wilt u uiteraard dat uw kind weerbaar is en nee zegt.
Afgelopen week heeft het gemeentebestuur aan alle ouders/verzorgers van 12-jarigen een brief met flyer verstuurd. Hierin staan een aantal opvoedingstips en wetenswaardigheden over alcohol en jongeren. Brief en flyers zijn bedoeld om als ouder over dit onderwerp met het kind in gesprek te gaan. Op het voortgezet onderwijs neemt het aantal jongeren dat alcohol drinkt namelijk snel toe. En als zij eenmaal drinken, drinken zij veel. Voor kinderen is alcohol drinken extra schadelijk, omdat ze nog volop in de groei zijn en de ontwikkeling van de hersenen verstoord kan raken.

Onderzoek wijst uit dat ouders meer invloed hebben op het alcoholgebruik van hun kind dan zij denken. Het is dus van belang om kinderen te informeren over de werking en risico’s van alcoholgebruik en hem of haar aan te spreken op het gedrag. Stel samen duidelijke regels op, want jongeren hebben hieraan behoefte. Help kinderen ook om ‘nee’ te zeggen door hun zelfvertrouwen te vergroten.

Als ouder kun je voor vragen en ondersteuning op het gebied van alcohol en opvoeding terecht bij Team voor Elkaar. Dit kan via telnr. 0575-568568 of het mailadres info@teamvoorelkaar.nl. Voor specifieke vragen of informatie kunt u ook contact opnemen Tactus Preventie. Dit kan via telnr. 088-3822887 of e-mailadres g.leenstra@tactus.nl. Voor meer informatie kunt u ook terecht op www.nix18.nl of www.hoepakjijdataan.nl