Power en percussie van Beethoven en Roukens

Meest gedurfde slagwerker Colin Currie bij Het Gelders Orkest

Van donderdag 24 t/m zaterdag 26 mei is het spektakel in Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen. Percussionist en slagwerker Colin Currie speelt Roukens Percussion concerto for solo percussion and large ensemble. Daarnaast speelt Het Gelders Orkest onder leiding van dirigent Christian Vásquez Beethovens Egmont Ouverture en zijn Derde Symfonie.

De Schotse percussionist Colin Currie heeft al meer dan twintig aan hemzelf opgedragen werken in première gebracht. Dat hij het slagwerkconcert van de Nederlandse componist Joey Roukens ‘een van de vijf beste ter wereld’ noemt, is dus beslist veelzeggend. The Herald omschrijft Currie als een ‘slagwerktovenaar’ en The Spectator noemt hem de ‘beste en meest gedurfde slagwerker’. De eenenveertigjarige Schot is Artist in Association bij het Londense Southbank Centre, en Artist in Residence bij het Oregon Symphony Orchestra. De vijfendertigjarige Joey Roukens is een jonge, expressieve componist met een spectaculaire staat van dienst. Die omvat behalve orkestwerken ook stukken voor het Koninklijk Concertgebouworkest en zelfs een opera!

Gevallen held

Naast het werk van Roukens staat Beethovens heldenverering centraal. Beethoven laat zich gedurende zijn hele carrière graag inspireren door heldhaftige figuren. Zoals door de graaf van Egmont aan wie hij zijn Egmont Ouverture opdraagt en die ook figureert in zijn toneelmuziek. Beethovens Derde symfonie is een nog sterker staaltje heldenverering. De grote Duitse componist bewondert Napoleon en wil hem eren met een symfonie. De allereerste keer vliegen de musici faliekant uit de bocht en moeten ze opnieuw beginnen – het werk is ritmisch te ingewikkeld. Als Napoleon zichzelf tot keizer uitroept, is het abrupt gedaan met de ode. Woedend krast Beethoven de opdracht in het werk door: ‘Is hij ook niets anders dan een gewone mens!’ Hij hernoemt de symfonie: ‘Eroica, gecomponeerd om de herinnering te vieren aan een groot man’. Wijselijk in het midden latend op wie hij doelt…

Voor meer informatie, biografieën en kaarten kijkt u op https://hetgeldersorkest.nl/