Programma december 2017 Volkssterrenwacht Bussloo

Aanvang 20.00 uur, tenzij anders is aangegeven. Bij helder weer is er in de pauze en na de lezing gelegenheid tot waarnemen door de telescopen van de sterrenwacht.

Dit sterretje geeft aan dat deze lezingen oog hebben voor kinderen vanaf circa 12 jaar

  • Vrijdag 1 december

Plaattektoniek in Europa  – Kerstin Werner  (gastspreker)
Kerstin Werner neemt het publiek meer op een tijdreis en laat zien hoe Europa zich in de afgelopen 400 miljoen jaar heeft gevormd en zich nog steeds vormt. Voor wie denkt dat Europa star en vastgeroest is, kan nog wel eens verrast worden.

  • Vrijdag 8 december

Geminiden aan de Wintersterrenhemel  –  Jaap van’t Leven
Rond 13/14 december kunnen bij een heldere hemel weer vele ‘vallende sterren’ worden waargenomen. De waarnemer kan hierbij tevens genieten van de wintersterrenhemel. Sterrenbeelden zoals Orion, Stier en Tweelingen staan prominent aan de hemel en vertonen talloze interessante objecten voor een verrekijker of telescoop. Jaap van’t Leven legt uit waarom er ‘vallende sterren’ zijn en hoe men die het beste kan waarnemen.

  • Vrijdag 15 december

De Big Bang voor beginners  –  Frank Vermeulen
Astronomen denken dat het heelal 13,8 miljard jaar geleden ontstond uit een oneindig kleine ‘punt’.  Frank Vermeulen legt uit hoe men tot deze conclusie is gekomen en hoe in de afgelopen 100 jaar theorie en waarnemingen gebruikt worden om dit model te ondersteunen.

  • Vrijdag 22 december

De Ster van Bethlehem  – dr. Rob van Gent  (gastspreker)
Al eeuwen zoeken geleerden naar een verklaring voor de ‘Ster van Bethlehem’. Modern onderzoek maakt het mogelijk om meer beeld te krijgen van de hemelverschijnselen aan het begin van onze jaartelling. Rob van Gent neemt de bezoeker aan de hand van het kerstverhaal mee op een wonderlijke astronomische reis.

  • Vrijdag 29 december

Wonderen van het Heelal  –  Alex Scholten
Dankzij de Hubble ruimtetelescoop en andere moderne telescopen en satellieten vormen foto’s van sterrenkundige objecten vandaag de dag ware ‘kunstwerken’. Alex Scholten toont talrijke schitterende opnamen en doorkruist met  de bezoeker het universum en vertelt over planeten, sterren, gaswolken en sterrenstelsels.

Wijzigingen voorbehouden. Voor actuele informatie zie www.volkssterrenwachtbussloo.nl