Provinciale Staten met jongeren in debat over sport, gekozen commissaris van de Koning en wietteelt

Leden van Provinciale Staten en Gelderse jongeren van ongeveer 15-25 jaar gaan op 15 mei 2018 met elkaar in debat over Jong zijn in Gelderland. Ze debatteren over het nut van grote internationale sportevenementen in Gelderland, een gekozen commissaris van de Koning en Gelderland, dé wietprovincie van Nederland. Hoe wenselijk is dat? Kom en ga hierover in debat met Gelderse politici. De gespreksleiders zijn Frits Bloemberg en Angelique Krüger.

De commissaris van de Koning moet gekozen worden
In de Grondwet staat dat de burgemeester en de commissaris van de Koning bij Koninklijk Besluit benoemd worden. Sinds januari 2018 geldt dit niet meer. Door deze wijziging vallen benoemingen onder de gewone wet. Koning Willem Alexander hoeft er dan niet meer aan te pas komen. Daardoor is de weg vrij voor een gekozen commissaris van Koning of burgemeester.
Wat wil jij? Vind jij dat burgers de commissaris van de Koning moeten kiezen of laat je dat toch liever aan de koning over? Want ja, koning hoort het laatste woord te hebben. Misschien vind je juist dat bij keuze mensen zich eerder interesseren voor iets. Hierdoor raken velen meer betrokken bij de provincie Gelderland.

Jongeren sporten meer door grote sportevenementen
Heb je er wel eens bij stilgestaan hoeveel tijd je zittend doorbrengt, bijvoorbeeld tijdens de les, als je huiswerk maakt, of bezig bent met je smartphone? De provincie Gelderland vindt sport en bewegen nuttig en doet daarom een gooi naar het organiseren van grote sportevenementen in Gelderland, zoals in 2016 het organiseren van de Gíro, in 2021 indooratletiek en in 2022 WK damesvolleybal. Samen sport kijken is leuk en daarna wil je zelf ook aan de slag. Klopt dit? Krijg jij zin als je jouw sportheld in actie ziet? Is sport niet zo jouw ding, ook dan ben je van harte welkom; dit debat is óók voor minder sportieve types.

Gelderland, dé wietprovincie van Nederland
Dit herken je vast wel. Als iets niet mag, dan wil je het juist wél. De meeste leden van de Tweede Kamer vinden dat ook. Daarom zeiden ze ja tegen het idee de wietteelt niet meer te verbieden, maar toe te staan. Enkele Statenleden zijn het hiermee eens. Het liefst zouden ze Gelderland dé wietprovincie van Nederland maken. Zij zeggen dat de provincie telers en universiteiten bij elkaar kan brengen om een belangrijke rol te hebben in kennis over cannabis. En je lost er andere problemen mee op. Lege gebouwen kun je gebruiken voor wietteelt.
Andere Statenleden vinden dat wiet een drug is die verslavend werkt. Als je het regelmatig gebruikt tast wiet je hersenen aan en dan kun je niet meer goed denken. Huiswerk maken en werken lukt dan ook niet meer. Ze vinden dat de overheid burgers moet beschermen tegen verkeerde dingen. Wat vind jij? Ben jij voor of tegen het legaliseren van wiet?

Locatie en tijd
15 mei in het Posttheater Rosendaalsestraat 27, 6822 Arnhem en begint om 19.00 en duurt tot 21:00 uur.
Voor meer info en aanmelding zie www.gelderland.nl/geldersdebat