Publiekslezing “BlackGEM: op zoek naar zwaartekrachtsgolven” op Volkssterrenwacht Bussloo

Steeds vaker komen er publicaties over zwaartekrachtsgolven in het nieuws. Er wordt veel onderzoek naar gedaan. Wat is een zwaartekrachtsgolf eigenlijk en hoe weet men dat deze “rimpels in de ruimtetijd” bestaan?  Waar komen ze vandaan? Op vrijdag 15 september geeft dr. Steven Bloemen die verbonden is aan de Radboud Universiteit van Nijmegen een publiekslezing over de zoektocht naar zwaartekrachtsgolven.  

De BlackGEM-array van telescopen is nog in de maak, maar gaat meehelpen in de jacht op zwaartekrachtsgolven en vooral naar de bron van de waargenomen zwaartekrachtsgolven.

De BlackGEM telescopen gaan hiervoor samenwerken met andere telescopen die op dit moment al voortdurend signalen opvangen. Als er een signaal voorbij komt weten deze telescopen direct uit welk gedeelte van het heelal deze komen. De BlackGEM telescoop gaat dan onmiddellijk dat stuk van de hemel naspeuren om die signalen in zichtbaar licht te vinden. Dan is de bron ook te vinden die de zwaartekrachtsgolf uitzendt. Dr. Steven Bloemen zal het publiek uitleg geven over dit onderwerp met een multimedia presentatie.

De sterrenwacht is gevestigd in de monumentale boerderij “De Wijnbergenshof” en is iedere vrijdagavond geopend voor het publiek met een actuele voordracht. Bij helder weer is er tevens gelegenheid om zelf met diverse telescopen naar de sterrenhemel te kijken.

De zaal is open vanaf 19.30 uur. De lezing begint om 20.00 uur en duurt tot 22.00 uur met een korte pauze. Parkeren is gratis op de parkeerplaats voor de boerderij.

Het actuele programma is te vinden op website www.volkssterrenwachtbussloo.nl. Staat er een sterretje bij de voordracht, dan is de lezing ook voor het jonge publiek geschikt en is voorkennis niet nodig.
Kijk ook op http://www.facebook.com/VolkssterrenwachtBussloo of bel (0571) 262006.