Slootjesdag IVN Eerbeek in Loenen

In de sloot zwemmen eenden, vissen en kikkers. Maar wat leeft er nog meer onder water in de sloten van Loenen. Waterdiertjes zijn een graadmeter voor waterkwaliteit. Sommige beestjes gedijen het best in helder water, terwijl andere juist aan wat troebeler water de voorkeur geven.Hoe ‘schoon’ is ons slootwater? Om daar achter te komen wordt er een IVN slootjesweekend georganiseerd. Op zaterdag 15 juni is er een speciale slootjesmiddag voor kinderen en (groot-)ouders aan de waterkant bij de parkeerplaats Tennisvereniging L.T.C. aan de Molenallee in Loenen. Daar kan de jeugd o.l.v. IVN-gidsen vanaf 13.30 uur scheppen naar watervlooien, bootsmannetjes, kokerjuffers, libellenlarven, noem maar op. Er zijn zoekkaarten aanwezig waarmee het beestje een naam geven kan worden. Hoe overleeft een kokerjuffer in een sloot vol vijanden? En wat doet het bootsmannetje om aan eten te komen? Zoek de grote spinnende watertor, ontdek wie er in de zomer op het water kan schaatsen en probeer de snelste zwemmers van de sloot te vangen.

IVN Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid laat jong en oud de natuur van dichtbij ervaren en vergroot zo de betrokkenheid bij de natuur. IVN wil de natuur weer dichterbij de mens brengen, wat bijdraagt aan een duurzame samenleving en aan de individuele gezondheid en het welzijn van mensen. Kinderen zijn een belangrijke doelgroep voor IVN: zij moeten leven in de wereld van morgen en zijn de beslissers van de toekomst Met de Slootjesdagen wil IVN het waterbewustzijn van kinderen en (groot)ouders vergroten. Slootjes zijn belangrijk voor zowel watermanagement als de biodiversiteit in Nederland. Ze willen hen op een laagdrempelige manier prikkelen het leven in de sloot te gaan ontdekken.
Kijk voor meer informatie op https://www.ivn.nl/ivn-slootjesdagen-2019. Hier kun je ook de IVN zoekkaart ‘Waterdiertjes’ bestellen. Op deze zoekkaart staan de 35 meest voorkomende waterdiertjes afgebeeld.
Opgeven voor de Slootjesdag is niet nodig.
IVN-slootjesdag
Zaterdag: 15 juni
Aanvang: 13.30 uur
Parkeerplaats Tennisvereniging L.T.C.
Molenallee 32, 7371 EA Loenen