Stichting Breedband N-Veluwe en de gemeenten staan 100 procent achter Glasvezel buitenaf

Stichting Breedband Noord Veluwe is verbaasd, dat afgelopen woensdag zich een tweede partij heeft gemeld om glasvezel aan te leggen in het buitengebied van Veluwe Oost. Deze aankondiging is niet alleen verrassend voor de Stichting, maar ook voor de betreffende gemeenten. Stichting Breedband Noord Veluwe werkt namelijk al twee jaar samen met de 11 gemeenten op de Veluwe en de Stedendriehoek en marktpartij Glasvezel buitenaf om glasvezel aan te leggen in het hele verzorgingsgebied.

Jules van der Weerd, voorzitter van Stichting Breedband N-Veluwe, licht toe: “Als Stichting zagen wij een aantal jaar geleden het belang van een goede breedbandverbinding voor het platteland. Om dit te realiseren heeft de Stichting verschillende marktpartijen gesproken, waaronder KPN, en daar kwam één partij uit, namelijk Glasvezel buitenaf. Zij hebben ons vertrouwen gegeven op basis van aanbod, planning en voorwaarden. Daarom zijn wij in 2016 een samenwerkingsovereenkomst aangegaan die succesvol is gebleken.

Dat nu pas een tweede aanbieder zich meldt om ook glasvezel aan te leggen, maakt de situatie complex en verwarrend. Met Glasvezel buitenaf hebben wij zeer goede ervaringen, de voorwaarden zijn duidelijk en alle inwoners in het buitengebied kunnen meedoen. Wat we moeten voorkomen is, dat er straks twee partijen zijn, die beide de drempel van 50% niet halen en dat de aanleg van glasvezel dus niet gaat plaatsvinden. Dan spannen we het paard achter de wagen. Voor ons is er daarom maar één partij en dat is Glasvezel buitenaf.”

Glasvezel buitenaf heeft een prima aanbod

Harjo Pinkster, bestuurlijk afgevaardigde namens de 11 gemeenten: “De gemeenten op de Veluwe en Stedendriehoek, zijn destijds aangehaakt op het lokale initiatief en we zijn in contact gekomen met Glasvezel buitenaf. Zij is de enige serieuze partij die toezeggingen heeft gedaan voor de aanleg van glasvezel en is deze toezeggingen ook nagekomen. Omdat het in totaal om 20.000 adressen gaat, worden de glasvezelcampagnes en de aanleg in verschillende fasen gedaan. Alle voorbereidingen zijn afgerond, de convenanten zijn ondertekend en wij blijven Glasvezel buitenaf onvoorwaardelijk steunen. Met Glasvezel buitenaf hebben wij een goed aanbod voor de inwoners van het buitengebied.”

Lokale samenwerking essentieel voor aanleg glasvezel

Ook Michiel Admiraal, directeur Glasvezel buitenaf is zeer positief over de samenwerking met de Stichting Breedband Noord Veluwe en de gemeenten. “Wij hebben inmiddels al drie succesvolle glasvezelcampagnes op de Veluwe afgerond. Dit betekent dat zo’n 10.000 adressen de beschikking krijgen over het supersnelle netwerk. We starten nu in Veluwe Oost. Wij werken al ruim 2 jaar intensief en met plezier samen met de mensen uit het gebied. Zij weten wat er leeft en kennen ook het gebied het beste. Iets dat uitermate belangrijk is om glasvezel aan te kunnen leggen.”

Planning

Stichting Breedband Noord Veluwe geeft aan dat als 50% van de inwoners in het buitengebied kiest voor Glasvezel buitenaf, de aanleg in het najaar van 2018 zal starten. Medio 2019 beschikken alle inwoners die gekozen hebben voor glasvezel over supersnel internet.