Struintocht met boswachter door Beekbergerwoud, zaterdag 23 juni Klarenbeek

Ben je ook zo benieuwd hoe het ooit weelderigste woud van Nederland zich ontwikkelt? Dit is je kans! Struin zaterdag 23 juni mee met de boswachter van Natuurmonumenten door het Beekbergerwoud bij Apeldoorn.

Laat je verrassen in de wandeling buiten wegen en paden. Sprookjesachtige wildernis met weelderige plantengroei. Echt spectaculair, je komt op plekken die normaal niet toegankelijk zijn voor het publiek. De twee uur durende struintocht start om 10.00 en 13.30 uur. Deelname kosten per persoon voor leden Natuurmonumenten € 5,- en niet-lid € 8,-.
Let op: De struintocht is alleen geschikt voor mensen die goed ter been zijn. Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt, koop van te voren online een kaartje. In verband met de te verwachten grote belangstelling kunnen alleen deelnemers die van te voren een kaartje hebben gekocht deelnemen. Dit kan via www.natuurmonumenten.nl/beekbergerwoud  

Teloorgang laatste oerbos Nederland

Struinen door een bijzonder stukje geschiedenis, hier lag het laatste oerbos van Nederland waar in 1871 de laatste oude boom werd geveld. Een waar paradijs voor flora en fauna. Het prachtige woud werd ontgonnen om plaats te maken voor agrarisch gebied met weilanden en akkers. Het eens zo natte bos werd ontwaterd, ontgonnen en verkaveld.

Een nieuw paradijs

Het woud kan en mag weer moerasbos worden. Nat en zompig. Een sprookjesachtige wildernis met weelderige plantengroei. Natuurmonumenten is in 2006 begonnen met het herstel van het gebied. In de herinrichting van dit eerste deel was de verhoging van de waterstand een belangrijke ingreep. In combinatie met schoon en kalkrijk kwelwater, wat het oude woud zo bijzonder maakte. Tijdens de struintocht zie je de geweldige ontwikkeling met veel soorten en de moerasruigtes die zijn ontstaan.

In 2012 is in het tweede deel van de herinrichting de rijk bemeste toplaag verwijderd. Op de kale grond ontkiemden de zaden en zijn planten uit een kweekprogramma aangeplant.

natuurmonumenten.nl/activiteiten

Datum: 23 juni van 10.00 tot 12.30 en van 13.30 tot 16.00 uur

Start: Parkeerplaats Woudweg, Klarenbeek

Kosten deelname per persoon: lid Natuurmonumenten € 5,00, niet-lid € 8,00

Beekbergerwoud Foto; Natuurmonumenten – Michel Hol

Beekbergerwoud Foto; Natuurmonumenten – Michel Hol