Westerbouwing decor historie slag om Arnhem

Westerbouwing decor van historie slag om Arnhem Unieke verzameling boeken te zien op boekenbeurs

Zaterdag 13 april gaat de Westerbouwing bij Oosterbeek 75 jaar terug in de tijd. Leden van de Vereniging War Department Living History bieden de bezoekers een unieke mogelijkheid om te ervaren hoe de Westerbouwing er in september 1944 uitzag. De leden van de vereniging nemen in historische kleding van de B-company 1st Battalion The Border Regiment stellingen in rondom het restaurant. Deze Britse eenheid slaagde er ondanks hun moedige inzet niet in om de Westerbouwing tijdens de slag om Arnhem tegen een overmacht aan Duitse troepen te verdedigen. Na een zware strijd moesten de Britse militairen op donderdag 21 september de Westerbouwing prijs geven aan de Duitsers.

Boekenbeurs
De historische setting van de Westerbouwing vormt het decor voor de jaarlijkse boekenbeurs die voor de 28ste keer georganiseerd wordt door de ‘Vrienden van Het Airbornemuseum’ (VVAM). Al jaren is dit de enige boekenbeurs in Nederland van uitsluitend tweedehands boeken en documentatie over de Tweede Wereldoorlog, de aanleiding en de nasleep met de strijd in Nederlands Indië na 1945. Uiteraard zijn de onderwerpen Market Garden en slag om Arnhem ruim vertegenwoordigd. Ook zijn er speciale stands die gespecialiseerd zijn in luchtoorlog.

Battlefield tour
Om 10.30 en 13.30 uur wordt een battlefieldtour over de Westerbouwing georganiseerd. Onder deskundige begeleiding van de heer Haks Walburgh Schmidt wordt stilgestaan bij belangrijke onderdelen van de gevechten om deze strategische heuvel. Haks Walburgh Schmidt is auteur van het boek ‘Het dertiende Peloton’. Dit Peloton nam deel aan de strijd om de Westerbouwing.

Wargame
Tijdens de boekenbeurs wordt een miniatuur wargame ‘Arnhem’ gespeeld. De wargame kan gezien worden als een voorloper op huidige digitale spellen als Battlefield. De wargame is bedoeld om de bezoekers op een ander manier kennis te laten maken met de slag om Arnhem. Tijdens het spel dat gespeeld wordt op een maquette van Arnhem in 1944 komen ook ‘what if ‘ scenario’s aan de orde. Daarmee wordt getracht antwoord te krijgen op de vraag: Wat als er andere besluiten waren genomen, hoe was dan de slag om Arnhem verlopen? De maquette is door de heer Ludwig van Dijk waarheidsgetrouw met behulp van een 3D printer gemaakt.

Algemene informatie
Boekenbeurs VVAM
Westerbouwing 1
6862 VV Oosterbeek
09.30-14.30 uur
entree 5 euro