Zieke eik verdwijnt, nieuwe nestpaal voor ooievaar

De Amerikaanse eik met daarin het karakteristieke ooievaarsnest aan de Langedijk in Hall
is ziek.In de boom zitten schimmels en zwammen waardoor de eik aan stam- en takbreuk lijdt. Hiermee vormt de boom een gevaar voor weggebruikers langs het Apeldoorns Kanaal. Deze boom is helaas niet meer te redden. Het Waterschap Vallei en Veluwe is eigenaar van de boom. Zij gaat de eik laten kappen, maar plaatst eerst een nieuwe nestpaal voor de ooievaar.

Ontheffing vergunning verleend
De eik met daarin het ooievaarsnest valt onder de wet Natuurbescherming en mag daarom niet zomaar worden gekapt. Daarbij is toestemming van de Provincie Gelderland nodig. Waterschap Vallei en Veluwe heeft daarom bij de Provincie Gelderland een ontheffing beschermende soorten aangevraagd en een kapmelding ingediend. Deze ontheffing is inmiddels afgegeven en de provincie heeft niet negatief gereageerd op de kapmelding. Dit betekent dat de kap van de boom door mag gaan.

Ooievaar krijgt nieuwe broedplek
Eind februari keert de ooievaar terug. Om te voorkomen dat er in het broedseizoen geen nestplaats is, plaatst het waterschap op eigen grond een nieuwe nestpaal. Deze wordt tegenover de bestaande boom geplaatst voordat de eik gekapt wordt. Bij het ontwerp van de paal is de Dorpsraad Eerbeek-Hall betrokken.

Vragen?
Waterschap Vallei en Veluwe is eigenaar van de boom en van de grond. Heeft u vragen? Stel ze aan het waterschap: 055 – 5 272 600